Uçuş Harekat Deneme Sınavı Sorusu #526036

Ağırlık Merkezinin arka sınırında yüklemesinin uçak performansına etkileri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Uçuş istikrarsız olur

Uçak kalkış sırasında çok kolay havalanır

Uçağın kaldırma güç miktarını azalır

Uçak iniş sırasında zorlanmaz

İrtifayı koruyabilmek için sürekli olarak düzeltme yapılması gerekir


Yanıt Açıklaması:

Ağırlık Merkezinin Arka Sınırında Yükleme ve Uçak Performansına Etkileri
Yükleme sonucunda ağırlık merkezinin arka sınıra yakın olması uzunluk ekseni boyunca olan istikrarı azaltır. Uçuşun istikrarsız olması uçağın kontrolünü de zorlaştırmaya başlar. Arka sınırlara yakın yükleme uçuş aşamaları ve uçak performansına aşağıdaki etkileri yapabilir:
• Kalkış aşaması: Yükleme sonunda ağırlık merkezi arka sınırlarda olan bir uçak kalkış sırasında çok kolay havalanır. Uçağın kuyruk tarafının ağır olması nedeniyle uçağın burnunu yukarıda tutma ihtiyacı azalır. Ayrıca kuyruğu aşağı doğru bastıran ağırlık, kanatlarda meydana gelmesi gereken yükü ortadan kaldırarak uçuş için
gereken kaldırma güç miktarını azaltır. Yükleme sonucu ağırlık merkezi arka sınırlara çok yakın olduğunda uçağın burnu kendiliğinden çok yukarı kalkarak havada tutunma sonlanabilir. Hamleli baş rüzgârı ve yan rüzgârlı havalarda bu şekildeki yükleme sebebiyle inişte uçak sıçramaya ve istikametten sapmaya meyilli hâle gelir.
• Düz uçuş aşaması: Ağırlık merkezi arka sınırlara yakın yüklenmiş bir uçak düz uçuşta kararsız (unstable) ve kontrolü zor bir durumda olur. İrtifa dümeninin uçuşa etkisi çok azalmış olacağından, irtifayı koruyabilmek için sürekli olarak düzeltme yapılması gerekir.
• İniş aşaması: Ağırlık merkezi arka sınırlarda yüklenmiş bir uçak burun kaldırmaya meyillidir. Hızın nispeten düşük olduğu iniş aşamasında ağırlık merkezinin fazla arkada oluşu tutunmanın sonlanmasına zemin hazırlar. Burnu yukarı kaldırma eğilimi çok fazla olduğunda uçakta tutunmanın sonlanması sonucu spiral şekilde(virile girmek) irtifa kaybeder. Böyle bir durumda uçağın bu spiral alçalmadan kurtulması imkansızdır

Yorumlar
  • 0 Yorum