Ulaştırma Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #1197583

Aşağıdakilerden hangisinde genel havacılık taşımacılığı ilgili bilgi doğru olarak verilmiştir?


Mutlaka kâr amacı güdülür.

Taşımacılıkta uçaklar kullanılır.

Aynı anda görece çok daha az kişi ve yük taşınır.

Hizmet sunulan alan geniştir.

Hızlı bir biçimde yer değiştirme faydası sağlanır.


Yanıt Açıklaması:

Hava yolu taşımacılığı ve genel havacılık taşımacılık türleri arasındaki farklar aşağıdaki gibidir:

  • Kâr Amacı: hava yolu taşımacılığında mutlaka kâr amacı güdülür. Buna karşın genel havacılıkta hem kâr amacı güdülen hem de güdülmeyen taşımacılık söz konusudur.
  • Kullanılan Hava Araçları: hava yolu taşımacılığında; görece daha büyük, maksimum kalkış ağırlığı (taşıma kapasitesi), menzilleri ve hızları daha fazla olan sabit kanatlı hava araçları, başka bir deyişle uçaklar kullanılır. Buna karşın genel havacılık taşımacılığında; daha küçük uçakların yanı sıra balon, yamaç paraşütü, delta kanat, mikro-light ve helikopterlerden mikro jetlere kadar geniş bir yelpazedeki hava araçları kullanılır.
  • İşlev: hava yolu taşımacılığında taşımacılığın gerçekleştiği süreç sırasında hızlı bir biçimde yer değiştirme faydası sağlanır. Buna karşın, genel havacılık kapsamındaki taşımacılık sürecinde; uçuş eğitimi, fotoğraf çekimi, ilaçlama, tohumlama, hava durumu tahmini, yangınla mücadele, sınır, boru ve enerji hatlarının gözlenmesi gibi yan işlevler de aynı anda gerçekleşebilir.
  • Ölçek: hava yolu taşımacılığında kısa mesafeli uçuşlar söz konusu olsa da genellikle hizmet sunulan alan genel havacılık taşımacılığına göre daha büyük ve geniştir. Kullanılan havaaraçlarının üretim kapasitelerinin (daha fazla yolcu ve yükün daha uzak mesafelere taşınabilmesi) de büyük olduğu dikkate alındığında hem kapsanan alan daha büyük ve geniş hem de üretim ölçeği çok daha büyüktür.
  • Kamuya Açıklık: hava yolu taşımacılığında aynı anda görece daha fazla insan ve yük taşınır. Toplu taşımacılık söz konusudur ve ücretini ödemek kaydıyla bu hizmet herkese açıktır. Oysa genel havacılık taşımacılığında aynı anda görece çok daha az kişi ve yük taşınır. Toplu taşımacılıktan söz edilemez, uçuş eğitim faaliyetlerinde olduğu gibi, herkes bu taşımacılıktan istediği gibi yararlanamaz.
Yorumlar
  • 0 Yorum