Ulaştırma Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #1203667

  1. Sıvılaştırılmış doğal gazın (Liquid Natural Gas-LNG) taşınması sırasında çok yüksek basınç altında ve düşük sıcaklıklarda tutulması gerekir.
  2. 6500 kilometrenin üzerindeki mesafelerde sıvılaştırma yoluna başvurulabilmektedir.
  3. Yaşanan teknolojik gelişmeler doğal gazın, çevremizdeki atmosferik basıncın 80 katı bir basınçta, 140 cm çaplı borularla 6000 km gibi uzaklıklara taşınmasına olanak vermektedir.
  4. Doğal gazın taşınmasında en çok boru hattı taşımacılığı tercih edilmektedir.

Doğal gaz boru hattı taşımacılığına ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve II

I ve IV

II ve III

I, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Doğal gaz kullanımının geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanır. Tarihsel kaynaklar doğal gazın ilk kez M.Ö. 900’lerde Çin’de kullanıldığını göstermektedir. Taşınması, işlenmesi ve stoklanması kolay olan doğalgazın yaygın kullanımı ise 1790’da İngiltere’de başlamıştır. Doğal gazın taşınmasında en çok boru hattı taşımacılığı tercih edilmektedir. Örneğin ABD’de yaklaşık 3,2 milyon km doğal gaz boru hattı vardır. Bunun yanında doğal gaz, basınçlı tanklarda sıvılaştırılmış olarak da taşınabilir. Sıvılaştırılmış doğal gazın (Liquid Natural Gas-LNG) taşınması sırasında çok yüksek basınç altında ve düşük sıcaklıklarda tutulması gerekir. Bu zorunluluk, taşıma yöntemini boru hattı taşımacılığına göre daha verimsiz ve maliyetli kılmaktadır. Yaşanan teknolojik gelişmeler doğal gazın, çevremizdeki atmosferik basıncın 80 katı bir basınçta, 140 cm çaplı borularla 6000 km gibi uzaklıklara taşınmasına olanak vermektedir. Doğal gazın boru hatlarıyla ve yüksek basınç altında taşınılabilir olması ekonomik bir enerji alternatifi olarak dünya ekonomisinde yerini almıştır. 6500 kilometrenin üzerindeki mesafelerde sıvılaştırma yoluna başvurulabilmektedir.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi doğru cevap E’dir. Doğal gaz boru hattı taşımacılığına ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü doğrudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum