Ulaştırma Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #1261398

I. Karaya döşenen hemen hemen bütün boru hatları, toprağın yaklaşık 1 m altına gömülür.

II. Boru hatları genellikle döşeyici adı verilen ve birbirleriyle bağlantılı olarak çalışan, çeşitli gruplar tarafından döşenir.

III. Boru hatlarının yatırım maliyetlerini azaltan ve yerleştirilmesini kolaylaştıran durum, hatların su ve deniz altından geçmesini sağlamaktır.

Boru hatlarının döşenmesi ile ilgili verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

I-II

I-III

II-III


Yanıt Açıklaması:

Karaya döşenen hemen hemen bütün boru hatları, toprağın yaklaşık 1 m altına gömülür. Bu hem borunun korunmasını sağlar hem de tarım bölgelerinde, altından boru geçen toprakların kullanılmasını engellemez. Kaynakla bağlanmış çelik boru hatlarının döşeme tekniği, son derece özel araçların ve eğitilmiş personelin kullanılmasını gerektirir. Boru hatları genellikle döşeyici adı verilen ve birbirleriyle bağlantılı olarak çalışan, çeşitli gruplar tarafından döşenir. Her grubun; boru döşenecek yoldaki engelleri kaldırmak, borunun döşeneceği hendeği kazmak, boruları kaynaklamak ve hendeğe yerleştirmek gibi değişik görevleri vardır. Son işlem ise boru döşenen yerdeki toprağı eski durumuna getirip düzeltmektir. Anayol, ırmak ya da benzeri engellerin geçilmesinde farklı yöntemler kullanılır.

Boru hatlarının yatırım maliyetlerini artıran ve yerleştirilmesini güçleştiren durum, hatların su ve deniz altından geçmesini sağlamaktır. Derin denizlerde maliyetler ve döşeme güçlükleri daha da artar.

Yorumlar
  • 0 Yorum