Ulaştırma Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #1203350

  1. Boru hatlarında ortalama taşımacılık hızı daha fazladır.
  2. Boru hattı taşımacılığında taşıma maliyetleri daha düşüktür.
  3. Boru hattı taşımacılığı daha emniyetlidir.
  4. Boru hattı taşımacılığı yüzey koşullarından etkilenmez.
  5. Boru hatlarında taşımacılık iki yönlüdür.

Boru hattı taşımacılığının avantajları kapsamında yukarıda yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve II

II ve III

I, III ve IV

I, II, III ve IV

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Boru hattı taşımacılığını diğer taşımacılık türlerinden ayıran önemli özellikleri vardır. Boru hatları büyük miktarlardaki akışkanları uzun mesafelere, diğer taşımacılık türlerine nazaran, daha düşük maliyetle taşıyabilmektedir. Ayrıca boru hatları çevre dostu, güvenilir ve kesintisiz bir taşımacılık türüdür. Çok çeşitli arazilere fazla zorlukla karşılaşılmadan kurulabilmektedir. Boru hatlarında sıkça taşınan ham petrol, petrol türevleri ve doğal gaz gibi yükler; karayolu, deniz yolu ya da demiryolu ile de taşınabilir. Fakat bu yüklerin boru hatlarında taşınmasının önemli avantajları vardır. Bu avantajları aşağıda inceleyelim.

  • Boru hattı taşımacılığı daha emniyetlidir: Ham petrol, petrol türevleri ve doğal gaz tehlikeli madde sınıfındadır ve bu nedenle taşınmasında özel prosedürler devreye girmektedir. Bu durum taşımacılık maliyetlerini daha da artırır. Bu tür yüklerin, özellikle karayolu taşımacılığında uzun mesafelerde taşınması emniyetli görülmemektedir. Karayolu taşıtlarının, bu yükleri taşırken kaza yapmaları tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle son yıllarda sözü edilen yüklerin daha çok boru hatları ile taşınması yönünde güçlü eğilimler vardır.
  • Boru hatlarında ortalama taşımacılık hızı daha fazladır: Sözünü ettiğimiz tehlikeli maddelerin karayolu ile taşınmasında hız sınırlamaları vardır. Bazı ülke ve şehirlerde bu tür tehlikeli maddeleri taşıyan araçların günün tüm saatlerinde şehir içine girmelerine izin verilmez. Ayrıca karayolu taşımacılığındaki trafik sıkışıklıkları ortalama hızı azaltmaktadır. Diğer yandan deniz yolu taşımacılığı hızının da düşük olduğu unutulmamalıdır. Bu durumlar boru hatlarındaki kesintisiz sevkiyatı hız açısından avantajlı hale getirmektedir.
  • Boru hattı taşımacılığında taşıma maliyetleri daha düşüktür: Boru hatlarının yatırım maliyetleri yüksektir. Buna karşın, marjinal maliyetler düşüktür. Sistem kurulduktan sonra akışkanların doğrudan taşınmasına ilişkin maliyetler diğer taşımacılık türlerine göre daha düşüktür. 1 milyon varil petrol, boru hatlarıyla karayoluna göre 8 kat daha ucuza taşınabilmektedir. Demiryoluna göreyse 4 kat daha düşük maliyetle taşınmaktadır. Ayrıca, taşıma hızının ve taşımadaki emniyetin daha fazla olması maliyetlerin azaltılmasına dolaylı olarak katkıda bulunmaktadır.
  • Boru hatları çevre dostudur: Daha önce de açıkladığımız gibi, boru hattı taşımacılığında hareket eden, taşınan yükün bizzat kendisidir. Bu durum taşıtın kirletici etkisinin hareket etmesini de engellemektedir. Diğer yandan, hareket sağlanması için kullanılan enerji, genellikle elektrik enerjisi olduğu için deniz yolu ve karayolu taşımacılığına göre çevreyi kirletme derecesi oldukça düşüktür.
  • Boru hattı taşımacılığı iklim koşullarından etkilenmez: Karayolu, deniz yolu ve hatta bazen demiryolu taşımacılığı olumsuz hava koşullarından etkilenebilmektedir. Oysa boru hatlarında taşımacılık ne ağır kış koşullarından ne de diğer olumsuz hava koşullarından ötürü kesintiye uğramaz.
  • Boru hattı taşımacılığı yüzey koşullarından etkilenmez: Boru hatları karayolu, deniz yolu ve demiryolu taşıtlarının geçişlerinin güç olduğu yerlerden daha kolay ve daha maliyetsiz bir biçimde geçirilebilir.
  • İki yönlü taşımacılık gereği yoktur: Diğer ulaştırma türlerinde iki yönlü taşımacılık önemli bir gerekliliktir. Taşımacılığın tek yönlü olması birim maliyetleri artırır. Bu durum taşımacılık işletmelerinde önemli bir baskı unsurudur. Operasyonun tasarlanması ve gerçekleştirilmesi, taşımacılığın iki yönlü olmasını sağlayacak şekilde yapılmaya çalışılır. Oysa boru hatlarında taşımacılık zaten tek yönlüdür.
  • Boru hattı taşımacılığı kara ve deniz ulaşımındaki trafik yükünü azaltmaktadır: Taşımacılıkta boru hattının payı arttıkça özellikle kara taşımacılığının neden olduğu ölümlü trafik kazaları azalacak; çevreye zararlı gaz salımı ve enerji tüketimi düşecektir.
  • Ölçek ekonomilerinden yararlanılabilir: Boru hattı taşımacılığında üretim miktarı, başka bir deyişle taşınan yük miktarı, arttıkça birim maliyetler düşmektedir. Bu avantaj üretim miktarının artırılmasına olanak tanır ve maliyetler düştükçe fiyatlara yansıtılarak talep artırılabilir.
  • Boru hattı taşımacılığı trafik sıkışıklıklarından etkilenmez: Bazı şehirlerdeki karayolu trafik sıkışıklıkları ulaşım süresini uzatmaktadır.
  • Yatırım maliyetlerinin geri kazanım süresi düşüktür: Yatırım maliyetlerinin yüksek olmasına rağmen, arz ve talebin yeterli olduğu durumlarda bu maliyetler kısa sürede telafi edilebilmektedir.
  • Enflasyonist etkiler taşımacılık maliyetine küçük bir etki yapmaktadır: Çünkü taşımacılığın başlıca maliyeti sermaye maliyetidir.
  • Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi boru hattı taşımacılığının avantajları kapsamında seçeneklerde yer alan ifadelerden seçenek I “Boru hatlarında ortalama taşımacılık hızı daha fazladır.” Seçenek II “Boru hattı taşımacılığında taşıma maliyetleri daha düşüktür.”, “Boru hattı taşımacılığı daha emniyetlidir.” ve seçenek IV “Boru hattı taşımacılığı yüzey koşullarından etkilenmez.” doğrudur, dolayısıyla doğru cevap D’dir. Seçenek V’de yer alan “Boru hatlarında taşımacılık iki yönlüdür.” ifadesi ise doğru değildir, boru hattı taşımacılığı iki yönlü değil tek yönlüdür.
Yorumlar
  • 0 Yorum