Ulaştırma Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #1203759

  1. Lojistik
  2. Finansal planlama
  3. Depo yönetimi
  4. Stok kontrolü
  5. Taşımacıların sevkiyat planlaması

Bilgi teknolojileri kapsamında alıcının sipariş vermesinden itibaren seçeneklerde yer alan üretim ile ilgili süreçlerin hangileri birbirleriyle etkileşimli olarak gerçek zamanlı hizmet üretecek duruma dönüşmüştür?


I ve II

I, III ve IV

I, IV ve V

I, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Bilgi teknolojilerinin lojistikle ilişkisini iki farklı şekilde kurabiliriz. Öncelikle, diğer yüklerin taşınmasına benzer olarak, bilginin de taşınması gerekir. Diğer yüklerin taşınmasını gerektiren faktörler bilginin taşınması için de benzerdir. Bilgi de üretimin gerçekleştirilebilmesi için bir girdi olabilir ya da üretim süreci sonunda bir ürün özellikleri taşıyabilir. Bilginin üretim için üretim yerine getirilmesi, üretim sonunda gerekli yerlere dağıtılması gerekebilir. Bununla birlikte bilginin bulunması, ilgili yere getirilmesi ve sonunda dağıtılmasını yapmak için lojistik işletmelerinden söz etmemiz mümkün değildir.

Bilgi teknolojilerinin lojistikle diğer bir ilgisi ise lojistik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde önemli bir araç olarak kullanılmasıdır. Lojistik sektöründe, sözünü ettiğimiz dönüşümlere ve bu kapsamdaki teknolojik gelişmelere bağlı olarak, çok önemli değişim ve gelişmeler yaşanmaktadır. Ulusal ve uluslararası alanda ticaret ve üretimin gelişmesi ve dolayısıyla lojistik sektörün büyümesi tüm bunları yönetecek bilgi teknolojilerinin de benzer şekilde hızlı gelişimine neden olmaktadır.

Taşımacılığın ve sevkiyatların planlamasında, evrakların hazırlanmasında, sevkiyatın gerçekleştirilmesinde, ulaşımın gerçek zamanlı olarak takip edilmesinde, teslimatta, bedelin tahsilatında, iade işlemlerinde ve ilgili bütün lojistik süreçlerde bilgi teknolojilerinin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.

Ürünlerin doğru zamanda, doğru yerde, doğru bilgi ile sunulmasına imkan verecek, nitelikli bilginin anında transferi bilgi teknolojileri sayesinde gerçekleşmektedir. Bu teknolojiler lojistik işletmelerine, müşterileri için nitelikli ve çok daha hızlı çözümler ortaya koyabilme becerisini kazandırmaktadır.

Bilgi teknolojilerinin kullanımı sadece taşımacılık faaliyetleri ile sınırlı kalmamaktadır. Lojistik zincirinin bir parçası olarak, tüm taşıma türlerinde malların birleştirildiği veya dağıtımının yapıldığı taşıma terminallerinde gönderici, taşıyıcı, terminal işletmecisi, alıcılar gibi lojistik hizmet alan ve verenlerin tümünü ilgilendiren bütün kesimlerin hizmet altyapılarında bilgi teknolojileri kullanımı sistemin bir bütün olarak yapısının etkinliğini arttırmaktadır.

Sistemin bütünleşmiş olması, bu kapsamda hizmetleri üreten ve alanların bilgi işlem altyapılarının günümüzde artık birbirleriyle entegre sistemler haline gelmesi anlamını taşımaktadır. Alıcının sipariş vermesinden itibaren üretimle ilgili lojistik, finansal planlama, depo yönetimi, stok kontrolü, taşımacıların sevkiyat planlaması gibi süreçlerin tamamı birbirleriyle etkileşimli olarak gerçek zamanlı hizmet üretecek duruma dönüşmüştür.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi bilgi teknolojileri kapsamında alıcının sipariş vermesinden itibaren üretim ile ilgili seçeneklerde yer alan süreçlerin tümü birbirleriyle etkileşimli olarak gerçek zamanlı hizmet üretecek duruma dönüşmüştür, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum