Ulaştırma Sistemleri Ve Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #668541

Taşımacılık maliyetlerinde makro düzeyde yaklaşımlar göz önüne alındığında aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?


Ölçek ekonomisi yaklaşımı: İşletmelerin diğer bütün faktörleri sabit tutmak koşulu ile üretim miktarlarını artırmaları halinde birim maliyetlerin düşürüleceği yaklaşımına dayanan bir modeldir.

Mesafe ekonomisi yaklaşımı: Bütün diğer faktörler sabit tutulmak ve sisteme bir birim bile kaynak eklemeksizin taşıma yapılan mesafe arttıkça, toplam ve birim maliyetlerin artması ilkesine dayanan bir yaklaşımdır.

Lardner Çemberi Kavramı: Bu teoriye göre işletmenin pazar alanı ile taşıma maliyetleri arasında bir korelasyon bulunmaktadır. Bu yaklaşıma göre işletme taşıma maliyetlerini yarısı oranında azalttığında hizmet verebildiği pazar alanını dört katı kadar artırabilmektedir.

Taşıma yük dengesi yaklaşımı: Taşınan yük miktarının taşımanın gerçekleştirildiği taşıma aracının kapasitesi ile dengesinin sağlanması taşıma ekonomisinin bir diğer önemli konusudur. Taşıma operasyonları belirli bir güzergâh üzerinde gerçekleştirilen tek yönlü taşımacılık faaliyetleri olmayıp taşımanın türüne göre dönüşleri de kapsayan bir niteliğe sahiptir.

Ekonomik maliyetler: Taşıma hizmeti üreten operatörler tarafından doğrudan katlanılan maliyetlerdir.


Yanıt Açıklaması:

Taşımacılık hizmetlerine ilişkin daha geniş kapsamlı yaklaşımlar değerlendirmeye alınabilmektedir. Bunlar arasında ölçek ekonomileri, mesafe ekonomileri, Lardner Kanunu ve taşıma-yük dengesi yaklaşımları sayılabilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum