Ulaştırma Sistemleri Ve Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1111961

Taşıma türünün belirlenmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?


Yükleme ve boşaltma yerine ilişkin taşımacılık olanakları ve maliyetleri de belirleyici olabilmektedir

Yükleme yeri ile istasyon arası ara taşımanın toplam maliyete etki etmemesi taşıma türünün belirlenmesini kolaylaştırmaktadır. 

Yüklemenin yapılacağı yerde uluslararası taşımaya açık bir istasyonun bulunmaması toplam maliyete önemli ölçüde etki etmektedir. 

Gereksinim duyulan hız, taşıma türünün belirlenmesinde öncelikli etken olabilmektedir.

Yüksek taşıma hızının gerekli olduğu durumlarda havayolu veya karayolu taşımacılığı tercih edilmektedir. 


Yanıt Açıklaması:

Aynı zamanda yükleme ve boşaltma yerine ilişkin taşımacılık olanakları ve maliyetleri
de belirleyici olabilmektedir. Yüklemenin yapılacağı yerde uluslararası taşımaya açık bir
istasyonun bulunmaması ya da yükleme yeri ile istasyon arası ara taşımanın toplam maliyete önemli ölçüde etki etmesi demiryolu taşımacılığı alternatifinin değerlendirme dışı bırakılmasına yol açabilmektedir.
Aynı değerlendirme diğer taşıma türleri içinde söz konusu olabilmektedir. Ürün özellikleri itibarıyla elleçleme faaliyetleri aşırı düzeyde risk içeriyor, dolayısıyla çok türlü taşıma modlarının kullanılması söz konusu olamıyorsa taşımanın olabildiğince az aktarma yapılarak ya da yapılmayarak gerçekleştirilmesi bir zorunluluk olabilmektedir.
Diğer yandan lojistik hizmet verilecek olan ürün spesifik nitelikte bir ürün ise değerlendirmeye alınan taşıma türünde bu ürünlere uygun araçların bulunmaması söz konusu taşıma türünün değerlendirme dışı bırakılmasına yol açabilmektedir.
Buna ek olarak gereksinim duyulan hız, taşıma türünün belirlenmesinde öncelikli etken olabilmektedir. Yüksek taşıma hızının gerekli olduğu durumlarda havayolu veya karayolu taşımacılığı tercih edilirken, yüksek hıza gereksinim olmadığı hallerde demiryolu veya denizyolu kullanılabilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum