Ulaştırma Sistemleri Ve Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1115870

Aşağıdakilerden hangisi tehlikeli maddelerin karayolu ile taşınmasının çevrede oluşturabileceği yanıcı, yakıcı, patlayıcı, aşındırıcı ve zehirleyici etkilerin risklerinin en düşük seviyeye indirilmesi için ortaya konmuş bir düzenlemedir? 


AETR Konvansiyonu 

ATP Konvansiyonu 

WHG Konvansiyonu 

CMR Konvansiyonu 

ADR Konvansiyonu 


Yanıt Açıklaması:

Tehlikeli maddeler, doğaları gereği, içerik ve durumları itibariyle dikkatsizlik ve kazalar sonucunda çevre güvenliğini, hayvanları, insanları ve genel güvenliği tehlikeye düşüren maddeler olarak tanımlanmışlardır. Bu maddelerin karayolu ile taşınması çevrede yanıcı, yakıcı, patlayıcı, aşındırıcı ve zehirleyici etkileri olan çeşitli kaza risklerini ortaya çıkartmaktadır. Bu risklerin en düşük seviyeye indirilmesi için tehlikeli maddelerin taşınma şartları çeşitli konvansiyonlar ve uluslararası anlaşmalarla bir düzene bağlanmıştır.

Tehlikeli maddelerin karayollarında taşınmasını düzenleyen mevzuata Tehlikeli Yüklerin Uluslararası Karayollarında Taşınmasına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR) 1957 yı- lında Birlemiş Milletler çatısı altında İngilizce adı ile “The European Agreement concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road” (ADR) kabul edilmiş, 1968 yılında da yürürlüğe girmiştir. Söz konusu anlaşmaya bugün itibarıyla 41 ülke taraftır.

Yorumlar
  • 0 Yorum