Ulaştırma Sistemleri Ve Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1112107

Farklı taşıma türlerinde operasyonun başlaması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


İntermodal taşıma operasyonlarında operasyon aynı lokasyonlardan yüklerin toplanması (collecting) ile başlamaktadır.

Taşımanın mesajeri taşımalar işlemli taşıma olması halinde eşya taşımacı tarafından
gönderene tahsis edilmiştir. 

Demiryolu taşımacılığında operasyon tam vagon ya da mesajeri taşımacılık olarak
iki farklı biçimde yapılabilmektedir.

Tam vagonlu taşımalar farklı gönderenlere ait olan parça yüklerin aynı vagona yüklenebildiği parsiyel nitelikli taşımalardır.

Tek vagon taşımacılığı başka bir gönderene ait eşyaların hiç bir suretle birlikte taşınmasının mümkün olmadığı demiryolu operasyon türüdür.


Yanıt Açıklaması:

Demiryolu taşımacılığında ise operasyon tam vagon ya da mesajeri taşımacılık olarak
iki farklı biçimde yapılabilmektedir. Tam vagon işlemli taşımalar bir vagona sadece tek bir gönderenin eşyasının konulduğu, başka bir gönderene ait eşyaların hiç bir suretle birlikte taşınmasının mümkün olmadığı demiryolu operasyon türüdür. Mesajeri taşımalar ise farklı gönderenlere ait olan parça yüklerin aynı vagona yüklenebildiği parsiyel nitelikli taşımalardır. Taşımanın tam vagon işlemli taşıma olması halinde eşya taşımacı tarafından gönderene tahsis edilmiş ya da gönderene ait vagonun gönderenin belirttiği fabrika ya da depolarda kendisi tarafından yüklenmesi ve taşımacıya en yakın istasyonda teslim etmesi ile gerçekleşen taşıma şeklidir. Bu tür taşımalara tek vagon taşımacılığı (single wagon loading) adı da verilebilmektedir.
İntermodal taşıma operasyonlarında operasyon farklı lokasyonlardan yüklerin toplanması (collecting) ve intermodal yük terminali adı verilen lokasyonlara getirilmesi ile başlamaktadır. Terminallerde gidecekleri yerlere göre gruplandırılan yükler konsolide
edilerek söz konusu araçlara yüklenmektedir. Taşıma operasyonunun ilk aşaması taşınan yükün esas taşıma (denizyolu veya demiryolu) türüne aktarılması ile sona ermektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum