Uluslararası Hukuk 1 Deneme Sınavı Sorusu #1198839

Aşağıdakilerden hangisi tanınma ile ilgili olarak doğrudur?


Ülke, nüfus ve etkin siyasi otorite unsurlarına haiz olan bir devlet otomatik olarak uluslararası hukuk kişiliğine sahip olur.

Devletlerin iç hukuklarında hukuk kişiliğinin doğumu ve sona ermesi kanun yapan organ tarafından çıkartılan iç hukuk işlemleri ile saptanır.

Uluslararası alanda,  devlet olma potansiyeli taşıyan bir ulus her zaman bir devlet olarak uluslararası topluma kabul edilir.

Bir devleti tanıma işleminin geri alınabilir ve diplomatik ilişkilerin kesilmesi tanımanın geri alınması anlamını taşır.

Uluslararası hukukçular arasında tanıma işleminin niteliği konusunda tartışmalar yaşanmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Devletlerin iç hukuklarında hukuk kişiliğinin doğumu ve sona ermesi kanun yapan organ tara- fından çıkartılan iç hukuk işlemleri ile saptanır. Ancak uluslararası alanda böyle bir merkezi kanun yapıcı organ bulunmadığından uluslararası alanda yukarıdaki unsurlara sahip olan bir varlığın devlet olma potansiyeli taşısa da bir devlet olarak uluslararası topluma kabul edilmesi her zaman mümkün olmamaktadır. Zira uluslararası hukukta bir devletin uluslararası topluma kabul edilebilmesi onun uluslararası hukuk kişiliğinin diğer devletlerce tanınması şartına bağlıdır. Bu tanıma uluslarara- sı toplumu oluşturan her devlet tarafından kendi adına yapılması gereken bir işlemdir.

Tanıma tanıyan açısından tanınanın devlet olarak varlığını hukuken kabul etme ve tanınan ile resmi uluslararası ilişkilere girme (elçi gönderme vb.) sonucunu doğurur. Ancak bu tanıma nispidir yani diğer devletlere de tanıma yükümü yüklemez. Bir devleti tanıma işleminin geri alınamayacağı kabul edilmekte olup diplomatik ilişkilerin kesilmesi tanımanın geri alınması anlamını taşımaz.

Uluslararası hukukçular arasında tanıma işle- minin niteliği konusunda tartışmalar yaşanmıştır. Kimilerine göre bu işlem kurucu nitelikte bir işlem olup kişilik ancak bu tanıma işleminden sonra geçerlilik kazanır. Buna karşı diğer bazı hu- kukçular tanımanın hem bir vakıayı beyan edici hem de kişiliği kurucu bir işlem olduğu görüşünü benimsemiştir ki bugün uluslararası uygulamada ağırlık taşıyan bu görüştür.

Yorumlar
  • 0 Yorum