Uluslararası Hukuk 1 Deneme Sınavı Sorusu #1201331

Bir kurallar düzeninin hukuk olabilmek için bu koşulları taşımak zorunda kalması, uluslararası hukukun ‘hukuk’ olma özelliğinin sorgulanmasına neden olur. Bu konuyla ilgili olarak, aşağıdakilerden hangisi uluslararası hukuk ile ilgili olarak doğrudur?

I Uluslararası toplulukta, iç hukuktakine benzer bir iktidar yoktur.

II Uluslararası hukuktaki yargılama mekanizmaları devletlerin iradesine bağlı olarak işlemez. 

III Uluslararası hukukun ihlali durumundaki yaptırımların uygulanması, iç hukuktakinden çok daha kolay olmaktadır.

IV Austin uluslararası hukuku, hukuk olarak değil ‘pozitif ahlak’ olarak görmüştür.

V Uluslararası hukuku hukuk olarak göremeyiz.


I ve III

I ve V

II ve IV

III ve IV

IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Bir kurallar düzeninin hukuk olabilmek için bu koşul- ları taşımak zorunda kalması, uluslararası hukukun ‘hukuk’ olma özelliğinin sorgulanmasına neden olur.

Zira uluslararası toplulukta, iç hukuktakine benzer bir iktidar yoktur. Uluslararası hukuk ilke ve kuralları, böyle bir iktidarın çıkardığı, koyduğu, yarattığı kurallar değildir. Uluslararası hukuktaki yargılama mekanizmaları, iç hukuktaki zorunlu yargılama mekanizmalarından farklı olarak, dev- letlerin iradesine bağlı olarak işlemektedir. Son olarak uluslararası hukukun ihlali durumundaki yaptırımların uygulanması, iç hukuktakinden çok daha zor olmaktadır. Böyle bir hukuk yaklaşımını dillendiren ve uluslararası hukukun ‘hukuk’ niteliğinin tartışılmasına neden olan en önemli düşünür, İngiliz hukuk filozofu John Austin (1790-1859) olmuştur. Austin uluslararası hukuku, hukuk ola- rak değil ‘pozitif ahlak’ olarak görmüştür.

Yorumlar
  • 0 Yorum