Uluslararası İktisat Deneme Sınavı Sorusu #465244

A ülkesi ve B ülkesi arasında başlatılan gümrük birliği sonucunda, gümrük tarifleri kaldırılmakta ve makine üretimi yapan X firması (yerli firma) yabancı sermaye ile rekabet edebilmek için ürün başına düşen birim maliyeti düşürme yoluna gitmektedirler. Burada gümrük birliğinin hangi dinamik etkisi/etkileri söz konusudur?


Kaynak hareketliliği etkisi-kutuplaşma etkisi

Kutuplaşma etkisi-Teknolojik ilerleme etkisi

Yatırımları özendirme etkisi

Dışsal ekonomiler etkisi-Dış rekabet etkisi

Ölçek ekonomileri etkisi-Dış rekabet etkisi


Yanıt Açıklaması:

Dış rekabet etkisi kapsamında, ekonomik birleşme (gümrük birliği) ile üye ülkeler arasında gümrük tarifelerinin kaldırılması yerli sanayiyi dış rekabet ile karşı karşıya getirecektir. Artık yüksek gümrük tarifelerinin de etkisiyle tekelleşen ve verimlilik düzeyleri düşük olan firmalar, yoğun rekabet ortamında ayakta kalabilmek için üretim tekniklerini ve teknolojik düzeylerini yenilemek durumunda kalacaktır.
Ölçek ekonomisi etkisinde ise firmaların büyüklüğünden kaynaklanan maliyetlerin düşürülmesi, verimlilik ve üretimin artması ve bunun sağladığı tasarrufların yarattığı olumlu sonuçlar gerçekleşecektir. Bu durumda dinamik etkiler, ölçek ekonomisi etkisi ve dış rekabet etkisi olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum