Uluslararası İlişkiler Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #548155

Aşağıdakilerden hangisi Neo Marksist teorinin özellikleri arasında yer almaz?


Neo Marksistlere göre, bir ülkenin neden gelişemediği, iç faktörlere bakılarak açıklanabilir.

Neo Marksist teoriler, emperyalizmi, bir sömürü ilişkisi olarak tanımlamaktadır.

Neo Marksistler, emperyalizmi, emekten artı değer çıkarma işleminin dünya ölçeğinde gerçekleştiği ve üretici sermayenin uluslararasılaştığı dönemle ilişkilendirmektedir.

Uluslararası sermaye ihracının arkasında yatan nedenler bakımından da klasik Marksistlerden ayrılmaktadırlar.

Yeni Marksistlere göre sermaye ihracı ve birleşme, az gelişmiş ülkelerin aleyhinde gelişen ve artan bir bağımlılığa neden olmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Neo Marksistlere göre, bir ülkenin neden gelişemediği, iç faktörlere bakılarak açıklanamaz. Örneğin; Üçüncü Dünya ülkelerinin gelişmemişliği, ne geleneksel yapının korunması, ne de feodalizmle açıklanabilir. Frank’a göre az gelişmişlerin geri kalmışlığı, gelişmiş kapitalist ülkelerin kolonileştirme politikalarının bir sonucudur. Kolonileştirme hareketleri azgelişmiş ülkelerin gelişmesinden çok, daha fazla azgelişmelerine neden olmuştur. Azgelişmişlik, kapitalist olmayan bir dünyanın, kapitalistleştirilmeye çalışılmasının bir sonucudur. Tarihsel süreçte, gelişmiş ülkeler tarafından uydu haline getirilen ülkeler de kendi uydularını oluşturarak, artığın aktarılması sürecine aracılık etmeye devam ettiler. Zincirleme kurulan bu ilişkiler ağı sonucu, kapitalist ülkeler giderek zenginleşirken koloni ülkeleri yoksullaştılar.

Yorumlar
  • 0 Yorum