Uluslararası İlişkiler Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #532574

Neoliberalizm ile Neorealizm’ i karşılaştırdığımızda, aralarındaki benzerlikler, aşağıda belirtilen seçenekler içirişinde, hangi seçenekler ile anlamlandıramayız?


Her ikisi de Uluslararası sistemi anarşi olarak tanımlıyorlar.

Nasıl ulaşılacağı konusunda farklılıklar olmakla beraber, her ikisi de Uluslararası işbirliğini mümkün görmezler.

Neoliberaller mutlak kazanç ve ortak çıkar (ya da çıkarların uyumu) üzerinde dururken Neorealistler, nisbi kazanç (relative gains) kavramı üzerinde durmaktadır.

Devletlerin güvenlik kaygısının egemen olduğu bir ortamda, Devletlerin nisbi çıkar peşinde koşmalarından dolayı, Neorealizm için anarşi, yine de uluslararası işbirliğinin önünde önemli bir engeldir.

Ayrıca Neorealizm ve neoliberalizmin her ikisi de ekonomik ve askeri gücün önemini kabul etmekle birlikte, öncelik sıralarını farklı görürler.


Yanıt Açıklaması:

Her ikisi de Uluslararası sistemi anarşi olarak tanımlıyorlar. Nasıl ulaşılacağı konusunda farklılıklar olmakla beraber, her ikisi de Uluslararası işbirliğini mümkün görürler. Neoliberaller mutlak kazanç ve ortak çıkar (ya da çıkarların uyumu) üzerinde dururken Neorealistler, nisbi kazanç (relative gains) kavramı üzerinde durmaktadır.
Devletlerin güvenlik kaygısının egemen olduğu bir ortamda, Devletlerin nisbi çıkar peşinde koşmalarından dolayı, Neorealizm için anarşi, yine de uluslararası işbirliğinin önünde önemli bir engeldir. Ayrıca Neorealizm ve neoliberalizmin her ikisi de ekonomik ve askeri gücün önemini kabul etmekle birlikte, öncelik sıralarını farklı görürler.

Yorumlar
  • 0 Yorum