Uluslararası İlişkilerde Araştırma Yöntemleri Deneme Sınavı Sorusu #75531

Aşaıdakilerden hangisi George ve Bennet’e göre karşı olgusal akıl yürütme deneylerini kullanırken uyulması gereken koşullardan değildir?


Somut ve gerçek bir vakanın nedensellik ilişkisinin ortaya konması, sonra bu gerçek vakanın nedensellik ilişkisine göre karşı olgusal vakaların bulunması gerekmektedir.
İcat edilen karşı olgusal vakada değişkenler arasındaki ilişkinin gerçek vakadaki ilişki örgüsüne paralel ve güçlü kuramsal desteğe sahip olmasıdır.
Vakalar arasındaki ilişki incelenirken bağımsız değişken sabit tutulmalıdır.
Karşı olgusal bir vaka icat edilirken değiştirilen bağımsız değişken eğer varsa diğer bağımsız değişkenlerden özerk olmalıdır.
Birden fazla değişkenin etken olduğu tarihsel vakaların açıklanmasında tüm bağımsız değişkenlerin farklılıklarını sağlayacak bir karşı olgusal vaka üretmek mümkün değildir.

Yanıt Açıklaması: A,B,D ve E şıklarının tamamı George ve Bennet’e göre karşı olgusal akıl yürütme deneylerini kullanırken uyulması gereken koşullardandır ancak C şıkkında verilen bilginin konuyla doğrudan bir ilgisi bulunmamaktadır. Cevap C şıkkıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum