Uluslararası İşletmecilik Deneme Sınavı Sorusu #1309661

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan Alman otomobil firması Volkswagen, Amerika Birleşik Devletleri pazarında satışa sunduğu dizel araçların karbon emisyonlarının, A.B.D.’de geçerli EPA (Çevre Koruma Müdürlüğü) yönetmeliklerine uygun olabilmesi için araçlara diğer pazarlarda satışa sunduğu araçlardakinden farklı olarak bir yazılım yerleştirmiş, bilinçli şekilde bu değerleri düşük göstermiş ve sonrasında milyarlarca dolarlık ceza ödemiş ve prestij kaybetmiştir.
Volkswagen firması aşağıdaki uluslararası ürün planlamasındaki temel stratejilerin hangisini uygularken yanlış bir yol seçmiştir?


Tek ürün-tek mesaj

Tek ürün-farklı mesaj

Farklı ürün-aynı mesaj

Farklı ürün-farklı mesaj

Yeni ürün


Yanıt Açıklaması:

Bir ürünün, değişik ortamlar (A.B.D. pazarı) için farklı yani o pazarın kullanımına uygun şekilde üretilmesi (dizel araçların emisyon değerlerinin diğer pazarlardan daha düşük olması), ancak kullanım aynı olduğu için tek tip mesajın tüm pazarlarda kullanılması farklı ürün-aynı mesaj stratejisinin uygulanmasıdır. Volkswagen de bu stratejiyi uygulamış ancak düşük maliyet açısından yasal olmayan bir yol seçmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum