Uluslararası Politika 1 Deneme Sınavı Sorusu #1104694

Aşağıdakilerden hangisi Bizans imparatorluğu döneminde diplomasinin kullanılmasında savaşı geciktirmek için yapılan hamlelerden biri değildir?


Rüşvet ve Aldatma

Düşmanlarına unvanlar dağıtmak

Sürekli ticari elçiler bulundurmak

Müzakereler yapmak

Güç gösterisi 


Yanıt Açıklaması:

Roma’nın devamı olan Bizans İmparatorluğu döneminde diplomasi bir profesyonel mesleğe dönüşmüştür. Diplomatlar etkin birer müzakereci olarak yoğun bir eğitime tabi tutulurlardı. Bizans İmparatorluğu ilk defa dış politika konusunda çalışacak bir devlet kurumunu oluşturmuştur. Bizans ülkesi göçebe kavimler ve gruplar tarafından sık sık saldırıya uğradığı için ajanlık Bizans için hayati derecede önemli bir kurum olmuştur. Profesyonel ajanlar hem göçebe gruplar içine sızıp bilgi toplar hem de rüşvet ve aldatma yöntemleri ile düşmanlarını yönlendirirlerdi.

Bizans İmparatorluğu’nun diplomatik müzakere sayesinde elde ettiği bir diğer önemli avantaj ise savaşın geciktirilmesidir. Genellikle devlet biçiminde örgütlenmemiş göçebe grupların saldırılarına maruz kalan Bizans, savaşı geciktirerek pek çok önemli çıkar elde etmiştir. Örneğin göçebe gruplar müzakereler yoluyla bahar ve yaz ayları boyunca oyalanır ve kış koşullarına uygun olmayan bu düzensiz ordular havalar soğuduğunda geri çekilmek zorunda kalırlardı. Ayrıca bu uzun müzakere dönemi boyunca düşmanın elindeki gıda stokları tükenir, hayvan sürüleri çoğu zaman salgın hastalıklar ya da barınak eksikliği nedeniyle telef olurdu. Bizans İmparatorluğu’nun savaşı engellemek için bulduğu bir diğer ilginç yöntem de düşmanlarına unvanlar dağıtmaktır. Genellikle göçebe bir komutan, müzakereler sırasında İmparator tarafından çok da anlamlı olmayan bir unvanla taltif edilir, böylece o komutan aristokratik bir unvana sahip olduğunu hissederek tatmin olur ve savaş başlamadan biterdi. Son olarak, Bizans İmparatorluğu diplomasiyi bir güç gösterisi olarak kullanmıştır. İstanbul’a kabul edilen yabancı elçiler, zaten gelir gelmez bu muhteşem kentin güzelliğinden etkilenirler, Ayasofya gibi bir şaheser karşısında büyülenirlerdi. Üstelik İmparatorla görüşme esnasında bazı mekanik aparatlarla yaratılan ses ve görsel efektler de bu atmosferi daha gizemli hâle getirirdi. 1940’lı yıllarda Hitler de kurduğu propaganda bakanlığında benzer yöntemlerin geliştirilmesini sağlamış ve kendisi ile görüşmeye gelenleri bir takım görsel düzeneklerle etkilemiştir. Bütün bu yöntemler diplomasinin karanlık yüzünü oluşturur. Diplomasinin bu yalancı doğası ancak I. Dünya Savaşı sonrasında değişecektir.

İtalyan Kent Devletlerinden Viyana Kongresi’ne Kadar Diplomasi İtalyan kent devletleri de aynı Yunan kent devletleri gibi deniz ticareti sayesinde zenginleşmişlerdir. Eski Yunan’da görüldüğü gibi bu devletler de aralarındaki ilişkileri elçiler aracılığıyla yürütmüşler ve savaşa gerek kalmayan bir uluslararası sistem yaratabilmişlerdir. Benzer bir şekilde Papalıkla da ilişkilerini diplomasi sayesinde yürüten bu devletler, örneğin Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu gibi önemli devletlerde balyos adı verilen sürekli ticari elçiler bulundurmuşlardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum