Uluslararası Satış Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1066553

Aşağıdakilerden hangisi geleneksel değerlendirme yöntemlerinden birisidir?


Değerleme Merkezî Yöntemi

Amaçlara göre yönetim 

Özdeğerleme 

Karşılaştırma yöntemi 

360 derece değerlendirme 


Yanıt Açıklaması:

Bu yöntemler daha önce de bahsedildiği üzere çok çeşitli olmakla birlikte başlıcalar şunlardır:
Grafik Değerleme Yöntemi (Geleneksel Değerlendirme Çizelgeleri): İşletmelerde
başarı değerlemede kullanılacak en basit tekniklerden birisi grafik değerleme yöntemidir İyi bir düzenleme ile çok yönlü analizlerin yapılması da bu yöntemle mümkündür. Grafik değerleme tekniğinde ölçek, ölçüm birimine göre oluşturulan 5 seçim noktasından oluşur.
Karşılaştırma Yöntemi: Basit sıralama ve çift karşılaştırma sıralama yöntemlerinden
oluşmaktadır. Basit sıralama yönteminde değerlendirmeyi yapacak olan yöneticiden çalışanlarını işbaşındaki başarıları ve örgüt için taşıdıkları değer bakımından en düşükten en yükseğe sıralamaları istenir. Çift karşılaştırma sıralama yönteminde yöneticiden değerlendirilecek her çalışanını öteki çalışanlarıyla tek tek karşılaştırarak bir sıralama yapması ve aynı işi tüm çalışanlar için tekrarlaması istenir.
Uygun Cümle Seçme Yöntemi: Değerlendiriciden her nitelik için çeşitli tanımlayıcı
cümlelerin olduğu bir listeden çalışanın davranışlarına ve niteliklerine en uygun düşeni
işaretlemesi istenir.
Zorunlu Dağılım Yöntemi: Değerlendiricilerin değerlendirecekleri çalışanlarını önceden belirlenen yüzdelere göre başarı derecelerine dağıtmak zorundadırlar.
Kritik Olay Yöntemi: Satışçının belli durumlardaki başarısı veya başarısızlığını belirleyen davranışlarını esas alınır. Değerlendirmeyi yapan ya da yapacak olan kişi personelin
çalışmasını değerlendirmek amacı ile önemli gördüğü kritik olayları saptar ve kaydeder.
Bu kritik olaylarda çalışanın ne şekilde davranacağı değerlendirilir.
Serbest Anlatım Yöntemi: Değerlendirme yapacak yöneticiden değerlendirilecek çalışanın nitelikleri, yetenekleri, üstün ve zayıf taraflarıyla ilgili olarak bir kompozisyon yazması istenir. Yazılan bu kompozisyona göre değerlendirme yapılır. Bu yöntemin başarısı değerlendiricinin iyi bir gözlemci olmasına ve gözlemlerini iyi bir şekilde ifade edebilmesine bağlıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum