Uluslararası Satış Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1066519

Satış gücünün kontrolü ve değerlendirilmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Müşteri ile doğrudan temasta bulunan satış temsilcilerinin yönetimi aslında müşteri ile ilişkinin nasıl yönetileceği ile ilgilidir.

Satış temsilcilerinin kontrolü ve değerlendirmesi diğer çalışanlarla aynıdır. 

Satış elemanlarının performansı beş farklı şekilde kontrol edilebilir. 

Yönetici, satış elemanını biçimsel biçimde değerlendirmelidir.  

Haftalık satış çizelgeleri ile değerlendirme yapmak satış elemanının izinli olduğu günden bir hafta önce yapılmalıdır. 


Yanıt Açıklaması:

Bütün çalışanlarda olduğu gibi satış temsilcilerinin de kontrolü ve değerlendirilmesi gerekir. Daha öncede belirtildiği gibi satış temsilcileri ile satış yöneticilerinin fiziki çalışma ortamlarının farklı olması nedeni ile diğer departman çalışanlarında olduğu gibi aynı çallışma ortamını paylaşmazlar. Dolayısıyla satış temsilcilerinin kontrolü ve değerlendirmesi diğer çalışanlara göre bazı farklılıkları içerir. Müşteri ile doğrudan temasta bulunan satış temsilcilerinin yönetimi aslında müşteri ile ilişkinin nasıl yönetileceği ile ilgilidir. Satış gücü özelliklerine bağlı olarak yakın kontrole imkân vermemekte ve satış elemanları da kontrol edilmeye çok hevesli değildirler.

Satış elemanlarının performansını üç farklı şekilde kontrol edebilir:
• Geri Besleme: Yöneticinin satış elemanıyla devamlı ilişki içinde olması için biçimsel
(haftalık satış çizelgeleri gibi) ve biçimsel olmayan (yönetici ve satış elemanı personel arasında kısa müzakereler gibi) yöntemler vardır. Biçimsel olmayan yöntemler genellikle yöneticinin, satış elemanı ile örneğin karşılıklı kahve içerken görüşüp konuşması şeklinde olur. Bu tarzdaki değerlemelerin biçimsel olmayışı satış elemanı ile onları denetleyen arasındaki bilgi alışverişinin samimi ve verimli olmasını
sağlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum