Uluslararası Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1192072

Uygulanacak hukukun uygulanmasını sınırlayan hallerden biri olan kamu düzenine ilişkin olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Milletlerarası özel hukuktaki kamu düzeni anlayışı iç hukuktaki kamu düzeni anlayışıyla birebir örtüşmektedir.

Kamu düzeni, zamana ve mekâna göre değişen bir kavramdır.

kamu düzeni müdahalesinin söz konusu olabilmesi için, uyuşmazlığa konu olan hukuki ilişki ile hâkimin hukuku arasında bir bağlantının bulunması gerektiği kabul edilmektedir. 

Yabancı devlet hukukunun uygulanması durumunda Türk ahlak ve adap anlayışına, Anayasa’daki temel hak ve özgürlüklere, Türk hukukunun temel ilke ve değerlerine tahammül edilemez bir aykırılığın ortaya çıkacak olması hâlinde söz konusu hukukun uygulanmasından vazgeçilir.

MÖHUK’ta kamu düzenine aykırılık 5. maddede düzenlenmiştir. MÖHUK m. 5 uyarınca, kamu düzeni “olumsuz etki” veya “önce olumsuz sonra olumlu etki” olmak üzere iki tür etki doğurabilir.


Yanıt Açıklaması:

Milletlerarası özel hukuktaki kamu düzeni anlayışı iç hukuktaki kamu düzeni anlayışından farklı ve çok daha sınırlıdır. İç hukukta bir kural kamu düzeni için getirilmiş olsa bile, söz konusu kuralın varlığı milletlerarası özel hukukta kamu düzeni müdahalesine sebebiyet vermeyebilir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum