Uluslararası Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1328756

Yabancılık unsuru taşıyan uyuşmazlıklarda Türk mahkemelerinin yetki meselesi HMK'nın kaçıncı maddelerinde düzenlenmiştir?


14-15

16-17

17-18

18-19

19-20


Yanıt Açıklaması:

MÖHUK’da veya başka bir kanunda, yabancılık unsuru taşıyan uyuşmazlıklarda tarafların anlaşmasıyla Türk mahkemelerinin yetkili kılınmasına ilişkin özel bir düzenleme bulunmamaktadır. MÖHUK m. 40’a göre Türk mahkemelerinin milletlerarası yetkisini, iç hukukun yer itibariyle yetki kuralları tayin eder. Dolayısıyla, konunun iç hukuk hükümlerine göre incelenmesi gerekmektedir. Yetki anlaşması HMK m. 17 ve 18’de düzenlenmiştir.

HMK m. 17’de “Tacirler veya kamu tüzel kişileri, aralarında doğmuş veya doğabilecek bir uyuşmazlık hakkında, bir veya birden fazla mahkemeyi sözleşmeyle yetkili kılabilirler. Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça dava sadece sözleşmeyle belirlenen bu mahkemelerde açılır”; yetki sözleşmesinin geçerlilik şartlarının düzenlendiği m. 18’de ise “Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyecekleri konular ile kesin yetki hâllerinde, yetki sözleşmesi yapılamaz” ve “Yetki sözleşmesinin geçerli olabilmesi için yazılı olarak yapılması, uyuşmazlığın kaynaklandığı hukuki ilişkinin belirli veya belirlenebilir olması ve yetkili kılınan mahkeme veya mahkemelerin gösterilmesi şarttır” hükümlerine yer verilmiştir. Söz konusu hüküm, yabancı unsur içeren uyuşmazlıklar hakkında da uygulama alanı bulur.

Yorumlar
  • 0 Yorum