Uluslararası Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1199127

Taşıma senedi  eşyayı temsilen gönderen tarafından düzenlenen, içeriği ve şekli eşya taşımalarına ilişkin ilgili mevzuatlarda öngörülmüş özel bir senettir. Taşıma senedi   taraflar tarafından  yazılı olarak düzenlenmemiş ise,  bunun sonucu ne olabilir?


Taşıma sözleşmesi aralarında  bir sözleşme olmamasına rağmen taraflar arası sözle yapılmış olması da  sözleşme olarak kabul edildiğinden geçerli olacaktır.

Taraflar aralarında  bir sözleşme olmadığından  taşıma sözleşmesi geçersizdir.

Taşıma sözleşmesi için yazılı bir sözleşme gerekir.

Taşıma sözleşmesi şekle tabi olması  gerekir.

Taşıma sözleşmesi taşınacak eşyanın içeriği tam  olarak belirtilince geçerli olacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Taşıma sözleşmesi bakımından şekil serbestisi ilkesi geçerlidir. Yani taşıma sözleşmesi şekle tâbi değildir, sözlü dahi yapılabilir. Ancak mevzuatta taşıma sözleşmesini tevsik edici (belgelendirici), yani sözleşmenin ispatına yarayan, bazı belgelere ilişkin düzenlemeler de yer almaktadır. Eşya taşımalarında düzenlenen “taşıma senedi”, taşıyıcıya teslim edilen eşyayı temsilen gönderen tarafından düzenlenen, içeriği ve şekli eşya taşımalarına ilişkin ilgili mevzuatlarda öngörülmüş özel bir senettir. Ancak taşıma senedinin düzenlenmemiş olmasının, sözleşmenin geçerliliğini etkilemeyeceğini belirtmemiz gerekir. Taşıma senedi sadece taşınan eşyanın cinsi, ağırlığı gibi bazı hususlarda ispata yarar.

Yorumlar
  • 0 Yorum