Uluslararası Ticarette Vergilendirme Deneme Sınavı Sorusu #449514

Aşağıdakilerden hangisi serbest bölgelerin ihracat açısından sağlayacağı faydalardan birisidir?


Serbest bölgeler, ülkelerin uygulayacağı makroekonomik hedef ve politikalarda bir deneme aracı olarak uygulama alanı bulabilir.

Serbest bölgelerin elektrik ve su gibi en temel ihtiyaçlarını dâhili bulunduğu ülkeden satın alması ve ayrıca ilgili ülkeden serbest bölgeye verilen diğer hizmetler ev sahibi ülkenin kazançlarını artırmaktadır.

Firmalar ürünlerini serbest bölgeye getirip montaj, de-montaj ya da üretim faaliyetlerini yerine getirerek re-export yapabilecektir.

Her türlü mal giriş ve çıkışları kontrol altında tutulduğundan güvenliğe ilişkin herhangi bir harcamaya gerek duyulmamaktadır.

Bölgeye getirilen ürünler için miktar, üretildiği yer ve süre konusunda herhangi bir engel yoktur.


Yanıt Açıklaması:

İhracat Açısından Sağlanacak Faydalar: Serbest bölgelerin ihracat açısından faydaları 4 başlık altında incelenebilir.
I)Serbest bölgelere sağlanan vergisel teşvikler ihracat piyasasını genişleterek ihracat gelirlerini artıracaktır. Bölgeden elde edilen ihracat doğrudan döviz kazancıdır.
II) Serbest bölgelerde üretim söz konusu olduğunda, hammadde ve yarı mamuller gümrüksüz bir şekilde bölgeye gireceği için serbest bölgede üretilen nihai malların ihraç fiyatı daha düşük olacak ve ihraç malının rekabet gücü artacaktır.
III) Ev sahibi ülkeden serbest bölgeye satılan her türlü mal ve hizmet ihracat sayılacağından, ev sahibi ülkenin ihracat kazancı artacaktır.
IV) Firmalar ürünlerini serbest bölgeye getirip montaj, de-montaj ya da üretim faaliyetlerini yerine getirerek re-export yapabilecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum