Uzaktan Algılama Deneme Sınavı Sorusu #680242

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde radyometrik düzeltme doğru tanımlanmaktadır?


Görüntüdeki aydınlanma ve bakış geometrisindeki farklılıklar, atmosferik etkiler ve algılayıcı kaynaklı gürültü hatalarının giderilmesi için yapılan bir işlemdir.

Geometrik distorsiyonların giderilmesi ve düzeltilmiş dijital uydu görüntüsünün haritanın geometrik entegrasyonuna sahip olmasını sağlamak için yapılır.

Bir bölgeyi oluşturan farklı algılayıcılardan farklı tarihlerde veya mevsimlerde alınmış uydu görüntülerinin bir bütün olacak şekilde birleştirilmesi işlemidir.

Görüntüde homojen dağılmış, konumu belirgin yer kontrol noktaları (YKN) ile bu noktaların harita karşılıkları arasındaki matematiksel bağıntı kurularak düzeltme işlemi tamamlanır.

Sistematik olmayan (gelişigüzel) distorsiyonlar ile bilinmeyen (artık) sistematik distorsiyonların giderilmesini amaçlayan bir işlemdir.


Yanıt Açıklaması:

Radyometrik düzeltme görüntüdeki aydınlanma ve bakış geometrisindeki farklılıklar, atmosferik etkiler ve algılayıcı kaynaklı gürültü hatalarının giderilmesi için yapılan bir işlemdir. Aynı zamanda farklı algılayıcı ve/veya farklı mevsimlerde/ tarihlerde algılanmış verilerin karşılaştırılmasına yönelik bu verilerin bilinen (mutlak) ışınım veya yansıtma birimlerine dönüştürülmesi/kalibre edilmesi için de gerekli bir işlem adımıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum