Vergi Ceza Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1218508

Damga vergisinde müteselsil sorumluluk ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?


Müteselsil sorumluluk halinde ceza sorumlulardan herhangi birisi adına kesilebilir.

Ceza kesilen müteselsil sorumluların kendi aralarında rücu hakkı saklıdır.

Müteselsil sorumlular arasında vergiden müstesna olanların bulunması Damga Vergisinin noksan ödenmesini gerektirir.

Birden fazla kişi tarafından imza edilen kâğıtlara ait vergi ve cezanın tamamından imza edenler müteselsilen sorumludurlar.

Damga Vergisinden muaf kuruluşlarca kişilerin (1) sayılı tabloda yer alan işlemleriyle ilgili olarak düzenlenen ve sadece bu kurumların imzasını taşıyan kâğıtlara ait verginin tamamı kişiler tarafından ödenir.


Yanıt Açıklaması:

Damga vergisi uygulamalarında, gerek nisbî, gerek maktû vergi ve resimlerle ilgilicezadan dolayı sorumlu olanların sayısı birden fazla ise, bunlar müteselsilen sorumlu olurlar. Bu takdirde, ceza, bunlardan herhangi biri adına kesilir. Ancak, sorumluların kendi aralarında rücû hakları saklıdır (VUK.m.334). Birden fazla kişi tarafından imza edilen kâğıtlara ait vergi ve cezanın tamamından imza edenler müteselsilen sorumludurlar. Bunlar arasında vergiden müstesna [muaf olması gerekir] olanların bulunması Damga Vergisinin noksan ödenmesini gerektirmez. Damga Vergisinden muaf kuruluşlarca kişilerin (1) sayılı tabloda yer alan işlemleriyle ilgili olarak düzenlenen ve sadece bu kurumların imzasını taşıyan kâğıtlara ait verginin tamamı kişiler tarafından ödenir. Ancak bu kâğıtlara ait verginin hiç ödenmemesi veya noksan ödenmesi halinde vergi ve cezanın tamamından kişilerle birlikte kurumlar müteselsilen sorumludurlar. Cevabımız C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum