Vergi Ceza Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1351645

I. Normal Durumda Ceza - Tekerrür cezasının miktarı, sonraki kabahatin vergi ziyaı olması halinde ceza aslının %50’si, genel usulsüzlük olması halinde ceza aslının %25’i kadardır.

II. Aynı Takvim Yılında İşlenen Genel Usulsüzlük Kabahatinde Ceza - Azaltılmış ceza uygulanabilmesi için sonra ceza kesilecek fiillerin aynı takvim yılı içinde olmasının yanı sıra farklı türden olması da aranmıştır.

III. Genel Usulsüzlüğün Re’sen Takdiri Gerektirmesi Durumunda Ceza - Cezanın kesilmesiyle ilgili olarak genel usulsüzlük fiilinin re’sen takdiri gerektirmesi halinde, bağlı cetvelde yazılı cezaların iki kat kesileceği kanun hükmü gereğidir (VUK. m. 352/1). 

Yukarıda, tekerrür cezalarına ilişkin bilgilerin hangileri doğru verilmiştir?


I-III

II-III

Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III


Yanıt Açıklaması:

Azaltılmış ceza uygulanabilmesi için sonra ceza kesilecek fiillerin aynı takvim yılı içinde olmasının yanı sıra aynı türden olması da aranmıştır. Fiillerin aynı türden olmasıyla neyin kastedildiğinin açıklanmasına ihtiyaç vardır. Kanunda, aynı tür ile genel usulsüzlüklerin derece ve fıkralar itibarıyla bir diğerine mutabakatı kastedildiği ifade edilmiştir (VUK m. 337/2). Aynı türden sayılabilmek için hem derece hem de fıkra itibarıyla mutabakat aranması nedeniyle dereceleri farklı olan birinci ve ikinci derece usulsüzlük eylemlerinin aynı türden sayılması mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Kanundaki düzenlemede “I’inci derece usulsüzlükler” ve “II’inci derece usulsüzlükler” başlıkları fıkraları; bu başlıklardan sonra gelen rakamlar da bentleri işaret etmektedir. Aynı fıkranın birden fazla bendi içerecek şekilde düzenlendiği dikkate alındığında, farklı bentlerde düzenlenen fiiller aynı fıkrada yer almaları nedeniyle tekerrür uygulamasında aynı tür olarak kabul edilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum