Vergi Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1093253

  1. Vergi hatalarını düzeltme yetkisi Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aittir.
  2. Vergi hataları düzeltme fişine dayanılarak düzeltilir.
  3. Hatanın yükümlü aleyhine yapılmış olması hâlinde, fazla vergi aynı fişe dayanılarak terkin ve tahsil olunmuş ise reddolunur.
  4. Yükümlüler, vergi işlemlerindeki hataların düzeltilmesini vergi dairesinden yazı ile isteyebilmektedirler.

Vergi hatalarının ortaya çıkarılması ve düzeltilmesi ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve II

III ve IV

I, II ve III

II, III ve IV

I, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Vergi hataları, hatalı işlemi yapan memurun hatayı bulması veya görmesi ile üst amirlerin incelemesi sonucunda hataların görülmesi veya yükümlünün müracaatı ile ortaya çıkartılabilir. Vergi hatalarını düzeltme yetkisi ilgili vergi dairesi müdürüne aittir. Bu hatalar düzeltme fişine dayanılarak düzeltilir. Düzeltme fişi, ilgili memur tarafından düzenlenerek vergi dairesi müdürüne imzalattırılır. Düzeltme sonucu ilave vergi tarhiyatına gidilmiş ise durum ihbarname ile mükellefe tebliğ edilir. Hatanın yükümlü aleyhine yapılmış olması hâlinde, fazla vergi aynı fişe dayanılarak terkin ve tahsil olunmuş ise reddolunur. Düzeltme işlemi vergi idaresince resen yapılabileceği gibi yükümlünün başvurusu üzerine de yapılabilmektedir. Yükümlüler, vergi işlemlerindeki hataların düzeltilmesini vergi dairesinden yazı ile isteyebilmektedirler. Düzeltme isteği vergi dairesi tarafından reddedildiği takdirde yükümlü hiyerarşik başvuru ile üst mercie gidebilir. Buna şikâyet yolu adı verilmektedir. Şikâyet yolu ile düzeltme istemi Hazine ve Maliye Bakanlığına karşı yapılır. Bu istemin reddine karşı açılacak davalar ise vergi mahkemelerinde bakılır.

Doğru cevap D'dir çünkü madde I'in doğrusu "Vergi hatalarını düzeltme yetkisi ilgili vergi dairesi müdürüne aittir" olmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum