Vergi İcra Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #540011

ASDW A.Ş. isimli sermaye şirketi, bir dava için anlaştığı avukat H’nin ücretini öderken, vekalet ücreti üzerinden %20 oranında vergiyi stopaj usulüyle kesmiş; fakat muhasebecinin hatasından ötürü kesilen bu vergi hazineye intikal ettirilememiştir. Bu esnada Avukat H. Yıllık beyannamesinin doldururken söz konusu sermaye şirketinin vekalet ücretinden kesmiş olduğu %20’lik vergiyi mahsup etmemiştir. Bu durumda ne yapılmalıdır?


Hazine sermaye şirketine rücu ederek verginin hazineye intikalini sağlayacaktır.

Avukat sermaye şirketine rücu ederek hazineye intikal ettirilmemiş olan verginin kendisine ödenmesini sağlayacaktır

Hazine Avukata rücu ederek hazineye intikal ettirilmemiş olan verginin asıl mükelleften tahsilatını sağlayacaktır.

Kesilen vergi hazineye intikal ettirilmemiş olmasına rağmen avukat beyannamesinde mahsup işlemi yapmadığı kesinti aslı için tarhiyat yapılamayacaktır.

Kesilen vergi sermaye şirketi tarafından avukata geri ödendikten sonra, bir sonraki vergi döneminde tahsilatı yapılacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Bu olayda, sermaye şirketinin kesmiş olduğu %20’lik beden her ne kadar vergi olarak hazineye intikal ettirmemiş olsa da mükellefin söz konusu kesinti tutarını mahsup etmeksizin beyannamesini vermesi durumunda verginin tahsil edilmesi için vergi kesintisi yapmakla yükümlü olanın yahut asıl mükellefin aleyhine kesinti aslı için tarhiyat yapılamayacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum