Vergi İcra Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1387841

Özel hukuka ilişkin bir alacağın takibinde, öncelikle alacaklı tarafından bir takip talebinde bulunulması gerekmektedir. Takip talebini alan icra dairesinin bir ödeme emri düzenleyerek bunu borçluya göndermesi ile borçlunun borcu ödemesi ya da itirazı varsa bunu bildirmesi ve bunları yapmaz ise hakkında cebri icraya devam edileceği ihtar edilecektir. Borçlunun mallarının haczi gündeme gelebilecektir. Buna karşılık kamu alacaklarının takibinde ise borçlu tarafından borcun vadesinde ödenmemesi hâlinde herhangi bir talep olmaksızın cebri icranın başlaması söz konusu olacaktır. Böyle bir durumda ise artık uygulanacak olan kanun, özel hukuktan kaynaklanan alacakların cebri takibinde temel teşkil eden 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu değil, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun olacaktır.

Yukarıdaki anlatımda hangi öge yer almazsa, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun dışındaki diğer kanunların uygulanmasına neden olur?


Alacaklının takip talebi

Ödeme emri düzenlenmesi

Cebri icraya devam edilmesi

İtirazı varsa borçlunun bunu bildirmesi

Borcun vadesinde ödenmemesi


Yanıt Açıklaması:

Borçlunun borcu vadesinde, süresinde ödemesi durumunda 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun uygulanmasına gerek bırakmaz. Borcun vadesinde ödenmemesi bahsi geçen kanunların uygulanmasına neden olur. Doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum