Vergi İcra Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #745942

Kanun gereği sırların verilmesi, sırrın ifşası suçu bakımından bir hukuka uygunluk sebebidir. Ancak bu defa bilgi verilenler sırları ifşa etmeme yükümlülüğü altına girerler. Aşağıdaki kurumlardan hangisinin sırrı ifşa etmeme yükümlülüğü yoktur?


Banka

Postane

Süpermarket

Emniyet Müdürlüğü

Sigorta şirketi


Yanıt Açıklaması:

6183 sayılı Kanunu’nun 107. maddesinin 6. fıkrası ile “6183 sayılı Kanun’un 41. maddesine göre kamu alacağını tahsil yetkisi verilen kuruluşlara (bankalar, kredi kuruluşları ve posta idaresine) yapacakları tahsile yönelik bilgilerin ve 22/A maddesine göre borcun olmadığına dair belgeyi arama zorunluluğu getirilen kurum ve kuruluşlara, ödeme ve işleme taraf olanlara ilişkin borç bilgilerinin verilmesi sırrın ifşası sayılmaz” denilerek bir hukuka uygunluk sebebi yaratılmıştır. Buna göre;
• Kamu alacağını tahsil yetkisi verilen kuruluşlara (bankalar, kredi kuruluşları ve posta idaresine) yapacakları tahsile yönelik bilgilerin verilmesi sırrın ifşası sayılmayacaktır.
• Kanun’un 22/A maddesine göre borcun olmadığına dair belgeyi arama zorunluluğu getirilen kurum ve kuruluşlara (bu konudaki açıklama ve uygulama için bkz. Ünite 2’de “Kamu Alacağı Ödenmeden işlem Yapma Yasağı” başlıklı bölüm), ödeme ve işleme taraf olanlara ilişkin borç bilgilerinin verilmesi sırrın ifşası sayılmayacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum