Vergi Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1048757

I- Kontrol edilen yabancı kurumların belirli şartlar dâhilinde rekabet eşitliği­ni bozmasına karşı bir önlem olmak üzere;kontrol edildiği ülke tarafından da vergilendirilmesi esası getirilmiştir.

II-Bir kurumun kontrol edilen yabancı kurum niteliğinde olması için; sermayeye katılım oranı, kâr payı hakkı veya oy hakkından herhangi birinin %50 veya üze­rinde olması yeterlidir.

III- Kontrol edilen yabancı kurum kazançlarının Türkiye’de kurumlar vergisine tabi tutulması için

kazançta pasif nitelikli gelirlerin ağırlıkta olması, kazancın düşük vergi yükü taşıması ve gayrisafi hasılatın belli bir tutarı aşması niteliklerini taşıması gerekir.

Kontrol edilen yabancı kurumlar ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğru olarak verilmiştir?


I ve II

I ve III

II ve III

I, II ve III

Yalnız III


Yanıt Açıklaması:

Kontrol edilen yabancı kurumların belirli şartlar dâhilinde rekabet eşitliği­ni bozmasına karşı bir önlem olmak üzere;kontrol edildiği ülke tarafından da vergilendirilmesi esası getirilmiştir. Bir kurumun kontrol edilen yabancı kurum niteliğinde olması için; sermayeye katılım oranı, kâr payı hakkı veya oy hakkından herhangi birinin %50 veya üze­rinde olması yeterlidir.Kontrol edilen yabancı kurum kazançlarının Türkiye’de kurumlar vergisine tabi tutulması için kazançta pasif nitelikli gelirlerin ağırlıkta olması, kazancın düşük vergi yükü taşıması ve gayrisafi hasılatın belli bir tutarı aşması niteliklerini taşıması gerekir. Doğru cevap D şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum