Vergi Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1065583

Aşağıdakilerden hangisi brüt ücretten düşülecek indirimler arasında yer almaz?


Sosyal güvenlik kesintileri

Engellilik indirimi

Şahıs sigortaları

Mutfak giderleri

Sendika aidatları


Yanıt Açıklaması:

Brüt ücretten düşülecek bazı indirimlere şunlardır:


Sosyal Güvenlik Kesintileri: Ülkemizde zorunlu sosyal güvenlik kesintileri 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde yapılmaktadır (1 Ekim 2008 tarihinden önce “devlet memuru” sıfatıyla çalışanlar için Emekli Sandığı Kanunu hükümlerinin uygulanmasına devam edilmektedir.). Ücretlilerden yapılacak sosyal güvenlik kesintileri ücretlinin “devlet memuru” olması hâlinde brüt ücretin % 16’sı, diğer hâllerde ise brüt ücretin % 14’ü oranında uygulanmaktadır.


Şahıs Sigortaları: Ücretlilerin; kendisine, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, engellilik, işsizlik, analık, doğum ve eğitim gibi şahıs sigortaları ve ayrıca bireysel emeklilik sistemine yapmış oldukları prim ödemeleri de bazı şart ve sınırlamalarla indirilebilmektedir.


Engellilik İndirimi: Engellilik indirimi, “çalışma gücünde” meydana gelen azalmaya göre belirlenen engellilik derecesine göre uygulanan bir indirimdir. Engellilik indirimi; engelli olan ücretlinin “kendisi” ve engelli olan “bakmakla yükümlü olduğu kişiler” (eşi, çocukları) için ayrı ayrı uygulanır.


İşsizlik Sigortası Primi: İşsizlik sigortası primi, “işçi” statüsünde çalışan ücretlilerden brüt ücretin (sosyal güvenlik primine esas ücret) %1’i oranında hesaplanmaktadır. İşçinin aylık brüt ücretinden yapılan işsizlik sigortası primi kesintisi brüt ücretten indirilmektedir.


Sendika Aidatları: Sendikaya üye olan ücretlilerin, sendikalara ödemiş oldukları aidatlar da brüt ücretten indirilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum