Vergi Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #973047

Katma değer vergisinde muafiyet ile ilgili aşağıda yer alan ifadelerden hangisi yanlıştır?


GVK hükümlerine göre kazancından dolayı gelir vergisinden muaf olan  kişilerce gerçekleştirilen teslimler için KDV hesaplanmaz.

GVK hükümlerine göre vergiden muaf olan serbest meslek erbapları tarafından yapılan hizmetler nedeniyle KDV hesaplanmaz.

Ticari kazancından dolayı basit usulde vergilendirilenler tarafından gerçekleştirilen hizmetler nedeniyle KDV hesaplanmaz.

Ticari kazancından dolayı gerçek usulde vergilendirilenler tarafından gerçekleştirilen teslimler nedeniyle  KDV hesaplanmaz.

Gerçek usulde vergilendirilmeyen (stopaj yoluyla vergilendirilen) çiftçilerin teslimleri üzerinden KDV hesaplanmaz.


Yanıt Açıklaması:

GVK hükümlerine göre kazancından dolayı gelir vergisinden muaf olan esnaflar (küçük esnaf) KDV’den de vergiden muaf tutulmuştur. Bu durumdaki kişilerce gerçekleştirilen teslim ve hizmetler için KDV hesaplanmaz. GVK hükümlerine göre vergiden muaf olan serbest meslek erbapları tarafından yapılan teslim ve hizmetler KDV’ye tabi değildir. Ticari kazancından dolayı basit usulde vergilendirilenler tarafından gerçekleştirilen teslim ve hizmetler nedeniyle de KDV hesaplanmaz. Gerçek usulde vergilendirilmeyen (stopaj yoluyla vergilendirilen) çiftçilerin teslimleri üzerinden de KDV hesaplanmaz. Ancak Ticari kazancından dolayı gerçek usulde vergilendirilenler tarafından gerçekleştirilen teslimler nedeniyle  KDV muafiyeti söz konusu değildir. Bu kişilerin yapacakları teslim ve hizmetler KDV'ye tabidir. Doğru cevap "D" şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum