Vergi Yargılaması Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #926119

Aşağıdakilerden hangisi, vergi uyuşmazlıklarının idari yargıda çözümlenmesi gerektiği görüşünün gerekçeleri arasında yer alır?


Vergi hukuku özel hukukla yakın ilişki içerisindedir.

Adli yargıda görev yapan hakimler, vergi uyuşmazlıklarının çözümünde başvurulacak ilke ve kuralları da bilmektedir.

Vergi uyuşmazlıkları idari uyuşmazlık niteliğindedir.

Bağımsız bir vergi yargı sisteminin kurulması, vergi uyuşmazlıklarının çözümü üzerine daha fazla eğilme ve kararların daha sağlıklı ve hızlı verilmesini sağlayacaktır.

Vergi uyuşmazlıklarının çözümünün kendine göre uzmanlık istemesi, bu uyuşmazlıkların adli yargının dışında çözümlenmesini gerektirmemelidir.


Yanıt Açıklaması:

Vergi uyuşmazlıklarının idari yargıda çözümlenmesi gerektiği görüşü kısaca şu gerekçelere dayanmaktadır:

  • Adli yargının dışında ve bağımsız nitelikte bir idari yargının varlığı, bu iki yargı kolu arasındaki ilke ve yapı farkına dayanmaktadır.
  • Vergi uyuşmazlıkları da idari uyuşmazlık niteliğindedir.
  • İdare hukuku alanı içinde yer alan vergi hukukunun ve vergi yargısının, vergi uyuşmazlıklarının çözümü teknik bilgiler gerektirir düşüncesiyle idare hukukundan ayrılması halinde, aynı şekilde idare hukuku içinde bulunan ihale hukuku, imar hukuku gibi daha birçok hukuk dalına ilişkin uyuşmazlıkları da idari yargıdan ayırmak gerekir.
  • Vergi kanunlarının uygulanmasının bazı teknik bilgileri gerektirmesi de vergi hukukunun bağımsız bir hukuk dalı olmasını ve aynı şekilde vergi uyuşmazlıklarının idari yargı dışında bağımsız bir yargı kolu içinde çözümlenmesini gerekli kılmaz.
  • İdari yargının yanında ayrıca vergi yargısının kurulması, idari yargı ve vergi yargısı arasında pek çok görev ve hüküm uyuşmazlığının ortaya çıkmasına yol açacaktır.
  • Adli ve idari yargının yanında ayrıca bir de bağımsız bir yargı kolu oluşturacak şekilde vergi yargısının kurulması, gereksiz yere devlete büyük bir mali yük getirecektir.

Cevabımız C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum