Vergi Yargılaması Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #911859

Vergi hatalarının düzeltilmesi usulüyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Vergi hatası yalnızca, vergi ödevlisinin başvurması sonucunda ortaya çıkar. 

Vergi hatalarının düzeltilmesine karar verme yetkisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aittir. 

Vergi hatalarını düzeltmede, hatanın re’sen düzeltilmesi, talep üzerine düzeltilme ve Bakanlığın müdahalesi olmak üzere üç yol bulunmaktadır. 

Vergi hatalarının vergi idaresi tarafından re’sen düzeltilmesi,  talep üzerine düzeltmedir. 

Danıştay’dan geçmiş olan vergilendirme işlemlerinde vergi hataları bulunduğu takdirde, bunların yargı kararları kesinleşmiş olsa bile, düzeltme yoluyla düzeltilebilmesi mümkündür.


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı yanlıştır. Vergi hatasının, • İlgili memurun hatayı bulması veya görmesi, • Üst memurların yaptıkları incelemeler sırasında farkedilmesi, • Teftiş ve/ya da vergi incelemesi sırasında belirlenmesi, • Vergi ödevlisinin başvurması sonucunda ortaya çık(arıl)ması mümkündür. B şıkkı yanlıştır. Vergi hatalarının düzeltilmesine karar verme yetkisi ilgili vergi dairesi müdürüne aittir. C şıkkı yanlıştır. Vergi hatalarını düzeltmede, Vergi Usul Kanunu iki usûl benimsemektedir. Bunlar hatanın re’sen düzeltilmesi ve talep üzerine düzeltilmesidir. D şıkkı yanlıştır. Tereddüde yer vermeyecek derecede açık ve mutlak olarak tesbit edilebilen vergi hatalarının vergi idaresi tarafından re’sen düzeltilmesi mümkündür. E şıkkı doğrudur. Vergi mahkemesi, Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay’dan geçmiş olan vergilendirme işlemlerinde vergi hataları bulunduğu takdirde, bu hataların, yargı kararları kesinleşmiş olsa bile, düzeltme yoluyla düzeltilebilmesi mümkündür. Ancak düzeltmenin yapılabilmesi için, hatalar hakkında anılan yargı organları tarafından bir karar verilmemiş olması şarttır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum