Vergi Yargılaması Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #929382

İdare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı istinaf yoluna başvuru ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?


Karara karşı taraflardan yalnız biri istinaf talebinde bulunabildiği gibi her iki tarafın da istinaf talebinde bulunması mümkündür.

İstinaf başvurusunda bulunduktan sonra henüz istinaf merciince karar verilmeden tarafların niteliğinde herhangi bir nedenle değişiklik olursa davayı takip hakkı kendisine geçenin başvurmasına kadar dosya ilgili mahkemece işlemden kaldırılır.

İstinaf başvurusunda bulunduktan sonra henüz istinaf merciince karar verilmeden tarafların niteliğinde herhangi bir nedenle değişiklik olursa, taraf olma ehliyetini, takip hakkı kendisine mirasçılar kazanmış olur.

Davacının ölümü ile istinafın düşmesi söz konusu olamaz.

Karara karşı, müdahilin tek başına istinaf talebinde bulunması mümkündür.


Yanıt Açıklaması:

Vergi davasında, karara karşı taraflar istinaf talebinde bulunabilmektedir. Karara taraflardan yalnız biri istinaf talebinde bulunabildiği gibi her iki tarafın da istinaf talebinde bulunması mümkündür. Davaya katılanın (müdahilin) katılma talebinin kabulü, ona davada taraf sıfatını kazandırmamakta, bu nedenle ancak katıldığı tarafla birlikte istinaf talebinde bulunabilmektedir. İstinaf başvurusunda bulunduktan sonra henüz istinaf merciince karar verilmeden tarafların kişilik veya niteliğinde herhangi bir nedenle değişiklik olursa davayı takip hakkı kendisine geçenin başvurmasına kadar dosya ilgili mahkemece işlemden kaldırılır. Bu hallerde taraf olma ehliyetini, takip hakkı kendisine geçen veya mirasçılar kazanmış olur. Davacının ölmesi ile yalnız öleni ilgilendiren davalara ait dilekçeler iptal edileceğinden istinafın düşmesi gerekmekte gibi görünmekte ise de, istinafta bu hükmün uygulanma yerinin olmaması gerekir. Çünkü, istinafa konu kararlar, tam yargı davalarıyla vergi uyuşmazlıklarında tarhiyata ilişkin davalara ait olmaları itibariyle yalnız ölenle değil, mirasçıları ile de ilgilidir. Bu nedenle, istinafın düşmesi söz konusu olamaz. Cevabımız E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum