Vergi Yargılaması Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #911851

Tahriyat sonrası uzlaşmayla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Re’sen veya idarece tarh edilen vergiler ile kaçakçılık suçunu oluşturan fiiller uzlaşma kapsamındadır.

Vergi ödevlisinin, vergi ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde uzlaşma başvurusunda bulunması mümkündür.

Uzlaşma Komisyonu tarafından, vergi ödevlisine uzlaşma yer, saati uzlaşma tarihinden en az 15 gün önce bildirilmek durumundadır. 

Uzlaşma konusu vergi, ödeme süreleri geçmiş olanlar için uzlaşma tutanağının tebliğinden itibaren iki ay içinde ödenir. 

Uzlaşmaya başvurma dava açma süresini durdurma ve/ya da kesme etkisine sahiptir. 


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı yanlıştır. Uzlaşma konusunu ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergiler ile bunlara ilişkin olarak kesilen vergi ziyaı cezaları oluşturmaktadır. Ancak, Vergi Usul Kanunu’nun 359’uncu maddesinde yer alan (kaçakçılık suçunu oluşturan) fiillerle vergi zıyaına sebebiyet verilmesi hâlinde tarh edilen vergi ve kesilen ceza ile bu fiillere iştirak edenlere kesilen cezalar uzlaşma kapsamında değildir. B şıkkı yanlıştır. Vergi ödevlisinin, vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde uzlaşma başvurusunda bulunması mümkündür. C şıkkı doğrudur. Uzlaşma Komisyonu tarafından talebin incelenmesi sonucunda vergi ödevlisine uzlaşma yer, saat ve tarihi yazılı olarak ve uzlaşma tarihinden en az 15 gün önce bildirilmek durumundadır. D şıkkı yanlıştır. Uzlaşmanın sağlanması hâlinde, uzlaşma tutanağı vergi ve cezaların ödeme zamanlarından önce ilgiliye tebliğ edilmişse, kanunî ödeme zamanlarında; ödeme zamanları kısmen veya tamamen geçtikten sonra tebliğ edilmişse, ödeme süreleri geçmiş olanlar uzlaşma tutanağının tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir. E şıkkı yanlıştır. Uzlaşmanın temin edilememesi ve/ya da uzlaşmanın sağlanamaması hâlinde yargı yoluna gidilebilmektedir. Uzlaşmaya başvurma dava açma süresini durdurma ve/ya da kesme etkisine sahip değildir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum