Vergi Yargılaması Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #911741

Vergi anlaşmazlıklarının çözüm yollarından uzlaşmayla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Uzlaşma konusu; yalnızca idarece tarh edilen vergilere ilişkindir. 

Uzlaşmaya, tarhiyat öncesi, tahriyat sırası ve tarhiyat sonrası olmak üzere üç ayrı aşamada başvurulabilmektedir.

Tarhiyat öncesi uzlaşma talepleri, incelemenin herhangi bir aşamasında, yazılı olarak yapılmak zorundadır.

Tahriyat öncesinde uzlaşmanın sağlanamamış olması hâlinde dosya, tarh işlemi yapılması amacıyla Hazine veMaliye Bakanlığı'na gönderilir.

Tarhiyat öncesi uzlaşma görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması hâlinde, vergi ödevlisi tarhiyat sonrası uzlaşma talep edebilir.


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı yanlıştır. Uzlaşma, vergi dairesi ile vergi ödevlisinin ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergilerle bunlara ilişkin vergi ziyaı cezaları üzerinde karşılıklı görüşme ve pazarlık sonucu anlaşmaya varmaları; konuyu uyuşmazlık hâline getirmemeleridir. b şıkkı yanlıştır. Türk Vergi Sistemi’nde uzlaşmaya tarhiyat öncesi ve tarhiyat sonrası olmak üzere iki ayrı aşamada başvurulabilmektedir. C şıkkı doğrudur. Tarhiyat öncesi uzlaşma talepleri, incelemenin herhangi bir aşamasında, yazılı olarak yapılmak zorundadır. D şıkkı yanlıştır. Uzlaşmanın sağlanamamış olması hâlinde, uzlaşmanın sağlanamadığına dair tutanak düzenlenir ve bu tutanakla birlikte inceleme raporları, tarh işlemi yapılması amacıyla incelemeye muhatap olan vergi ödevlisinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir. E şıkkı yanlıştır. Tarhiyat öncesi uzlaşma görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması hâlinde, vergi ödevlisinin tarhiyat sonrası uzlaşma talep etme hakkı bulunmamaktadır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum