Videonun Kullanım Alanları Deneme Sınavı Sorusu #948275

Aşağıdakilerden hangisi stüdyo kameralarının taşınabilir kameralara göre üstün olduğu yönlerden biridir?


Düşük çözünürlüğe sahiptirler.

Görüş açıları dardır.

Sehpasız kullanılırlar.

Kısık diyafram değerlidirler.

Hafif bir yapıdadırlar.


Yanıt Açıklaması:

Stüdyo Kameralarının Üstünlükleri (Taşınabilir Kameralara Göre):

1. Yüksek satır sayılarına, bant genişliklerine ve yüksek çözünürlüklere sahiptirler. 2. Aynı ışık koşullarında, çok daha kısık diyafram değerleri verirler (yüksek duyarlık).
3. Objektif odak uzunlukları, dolayısıyla görüş açıları ve büyütme güçleri çok fazladır (objektif değiştirilmeden).

4. Ağırlıklarına karşın son derece yumuşak hareketlere olanak tanıyan sehpalarla (pedestal) donatılmışlardır.
5. Sehpaların pürüzsüz stüdyo ortamlarında, sarsıntısız her yöne ve özellikle aşağı-yukarı kaydırma hareketine olanak tanıması büyük bir üstünlüktür.

6. Kollara takılabilen netlik ve optik kaydırma gereçleri kameramana kusursuz ve karmaşık hareketler yapma olanağı verir.
7. Elektronik gelişmelerle birlikte, kameraman yapacağı optik kaydırma hareketinin ölçeğini ve hızını önceden programlayabilmekte, bir tuşa basarak hareketi otomatik olarak yapabilmekte, çoklu çalışma ortamlarında yine bir tuş aracılığıyla diğer kameraların aldığı görüntüleri izleyebilmektedir.

8. Ağır ve büyük yapısı nedeniyle, promter gibi sunucuya yardımcı olabilecek gereçler kolayca takılabilmekte; daha küçük kameralarda sorun oluşturabilecek bu uygulama, kamera hareketlerinin yapılması sırasında bir engel oluşturmamaktadır.

9. Genellikle 18 cm (7 inch) ölçeğinde üretilen kamera üzeri bakaçlar, görüntünün keskin ve yeterli bir büyüklükte kameraman tarafından görülmesini sağlamakta, bu da kamera hareketlerinin yapılması sırasında kameramana özgürlük sunmaktadır.

10. Kameraların renk sıcaklıklarına olan duyarlıkları, standart olarak stüdyo aydınlatmalarına göre kalibre edildiklerinden; hem doğru renkler elde edilmekte hem de düzeltme faktörlerine gerek duyulmadığı için diyafram kayıpları oluşmamaktadır.

11. Kameraların siyah-beyaz dengeleri, doğru diyafram değerleri ve diğer teknik ayarları son derece gelişmiş cihazlarla teknik yönetmenler tarafından tek elden yapılabilmekte, bu da farklı resimler alınmasını önlemektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum