Web Yayıncılığı Deneme Sınavı Sorusu #1113309

  1. Hedef kitle özelliklerine uygun bir tasarımın gerçekleştirilmesi,
  2. Kullanıcıya yardım, arama, iletişim ve site haritası gibi kullanılabilirliği destekleyici bileşenlerin sunulması ve sitenin her yerinden bu bileşenlere erişimin sağlanması,
  3. Web sitesinde doğru yazı tipi ve renk karşıtlıklarıyla okunabilirliğin kolaylaştırılması.

Web sitesi tasarımının amacına uygun olarak hazırlanan içeriğin kullanıcılara etkili bir şekilde sunulması için görsel tasarımda uyulması gereken tasarım ilkeleri bulunmaktadır. 

Yukarıda özellikleri verilen ilke aşağıdakilerden hangisidir?


Hız

Kullanılabilirlik

Sadelik

Uyumluluk

Etkileşim


Yanıt Açıklaması:

Hız: Bir web sitesine erişimin hızlı olması, kullanıcıların sistemden düşmesini, web sitesini terk etmesini önleyecek önemli ilkelerden biridir. Hız aynı zamanda kullanıcı etkileşimlerine web sitesinin cevap verme süresiyle ilgilidir. Bu nedenle web sitesinin büyük boyutlarda belge ve öge içermemesi, standart olmayan yazı tipi ve kod bileşenlerinin kullanılmaması, görsellere boğulmaması, otomatik video çalıştırma gibi kullanıcı isteği olmadan ögeler in çalıştırılmaması ve sade bir kodlamaya sahip olması gerekir. Böylece web sitesinin hızlı bir şekilde erişilebilir olması ve kullanıcı etkileşimlerine hızlı cevap vermesi sağlanabilir.

Kullanılabilirlik: web sitelerinde kullanım kolaylığına en fazla vurgu yapan tasarım ilkelerinden biridir. Bu ilke sunum katmanının da en önemli ilkelerinden biridir. Web sitelerinde kullanılabilirlik, sitenin kullanım kolaylığı ile ilgilidir. Kullanılabilirlikle ilgili web tasarımında dikkat edilmesi gereken önemli bazı noktalar şunlardır:

  • Hedef kitle özelliklerine uygun bir tasarımın gerçekleştirilmesi,
  • Kullanıcıya yardım, arama, iletişim ve site gibi kullanılabilirliği destekleyici bilesenlerin sunulması ve sitenin her yerinden bu bileşenlere erişimin sağlanması,
  • Web sitesinde doğru yazı tipi ve renk karşıtlıklarıyla okunabilirliğin kolaylaştırılması.

Sadelik: Web sitelerinin sade bir tasarıma sahip olması önceki ilk iki ilke olan hız ve kullanılabilirliği de destekleyen bir tasarım ilkesidir. Web sitesinin içeriğe boğulmadan, basit, sade ve anlaşılır bir yapıya sahip olması gerekir. Böylece kolay ve akıcı bir tasarımla kullanıcının ilgisini devam ettirmek mümkün olacaktır. Bu da kullanıcının sistemde kalma süresini artıracaktır.

Uyumluluk: Bu ilke günümüz web sitelerinin olmazsa olmaz tasarım ilkelerinden biri hâline gelmiştir. Çünkü artık kisisel bilgisayarlarımızdan olduğu kadar cep telefonlarımızdan, tabletlerden ve akıllı telefonlarımızdan da web sitelerine ulaşıyoruz.

Bu da web sitelerinin her platformla uyumlu çalışmasını gerektiriyor. Responsive bir tasarıma sahip olan bir web sitesi de hem kullanıcıyı çeker

hem de kullanıcının web sitesine mobil hâldeyken de sürekli erişimini sağlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum