XIV-XV. Yüzyıllar Türk Dili Deneme Sınavı Sorusu #886775

Sadece Oğuzcada süren Köktürk yazı diline ait özelliklerden hangisi yanlış verilmiştir?


‘’Duyulan , farkına varılan geçmiş zaman’’ eki olarak Köktürkçede –mIş eki bulunmaktadır. Bu ek Oğuz lehçelerinde işlek olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Köktürkçedeki –DUK sıfat fiil eki bugün sadece Oğuz lehçelerinde yaşamaktadır. Orta Türkçe döneminde eski Anadolu Türkçesinde çok yaygındı.

Köktürkçede kullanılan bul- fiili bugün sadece Oğuz lehçelerinde sürmektedir. Diğer lehçeler bunun yerine tap- fiilini kullanmaktadır.

Köktürkçedeki dönüşlülük zamiri olarak kullanılan kentü Eski Anadolu Türkçesinde de devam etmiştir. Diğer lehçelerde öz kullanımı yaygındır.

Köktürkçede –(U)p zarf fiil ekinin yanı sıra bir de –(U)pAn zarf fiili eki de vardı. Bu ekler Eski Anadolu Türkçesinde de diğer lehçelerde de yaygın olarak kullanılmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Köktürkçede –(U)p zarf fiil ekinin yanı sıra bir de –(U)pAn zarf fiili eki de vardı. Bu ek Eski Anadolu Türkçesinde işlek olarak devam ederken diğerlerinde hiç kullanılmamıştır. Sadece Harezm Türkçesi eserlerinde birkaç kez geçmektedir. Bunun nedeni de Harezm bölgesini Oğuzların Türkleştirmiş olmaları ve yazı dilini etkilemeleridir.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum