XIV-XV. Yüzyıllar Türk Edebiyatı Deneme Sınavı Sorusu #350701

XV. asır mesnevi edebiyatımızın “sergüzeştnâme” ve “hasb-i hâller” adı altında toplanan mahsuller, hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
I. Bu türün ilk örneği Diyarbakırlı
Halîlî’nin, asıl adı Gurbet-nâme olmasına ragmen daha çok Fürkat-nâme olarak tanınan eseridir
II. Edebiyatımızda özellikle XV. asrın ikinci yarısında gelişmeye başlayan yerlileşme temayülünün mahsullerinden olan mesnevi, sergüzeşt tarzında yazılmış orijinal bir eserdir
III. 876/1471-72 tarihinde aruzun “mefâîlün mefâîlün feûlün” kalıbıyla kaleme alınan mesnevi, 1334 beyitten oluşmaktadır.


I

I,II

III

I,III

I,II,III


Yanıt Açıklaması:

XV. asır mesnevi edebiyatımızın “sergüzeştnâme” ve “hasb-i hâller” adı altında toplanan mahsulleri, sayıca az olmalarına rağmen ilgi çekici örnekler olarak dikkat çekmektedirler. Eldeki
bilgilere göre, bu türün ilk örneği Diyarbakırlı Halîlî’nin, asıl adı Gurbet-nâme olmasına ragmen daha çok Fürkat-nâme olarak tanınan eseridir.
Edebiyatımızda özellikle XV. asrın ikinci yarısında gelişmeye başlayan yerlileşme temayülünün mahsullerinden olan mesnevi, sergüzeşt tarzında yazılmış orijinal bir eserdir. 876/1471-72 tarihinde aruzun “mefâîlün mefâîlün feûlün” kalıbıyla kaleme alınan mesnevi, 1334 beyitten oluşmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum