XIX. Yüzyıl Türk Dünyası Deneme Sınavı Sorusu #1070975

Aşağıdakilerden hangisi Cedit edebiyatının önemli isimlerinden olan Çağatay Gürünü (Çağatay Sohneti) isimli bir dernek kurmuş ve 1920'de kurulan Buhara Halk Cumhuriyeti'nde önemli görevler almış edebiyatçıdır?


Mahmud Hoca Behbûdî

Münevver Karî

Abdurrauf Fıtrat

İsmail Gaspıralı

Hamza Hakimzade Niyazi


Yanıt Açıklaması:

Cedit edebiyatının diğer önemli şahsiyeti olan Abdurrauf Fıtrat, 1917’de Emirin Ceditçilere karşı takibât başlatması üzerine Fıtrat, Semerkand’a kaçtı. Burada bir arkadaşıyla birlikte Hürriyet adında bir gazete çıkardı. 1919’da bazı genç aydınlarla birlikte “Çağatay Gürünü” (Çağatay Sohbeti) adlı bir edebi dernek kurdu. Fıtrat, 1920’de kurulan Buhara Halk Cumhuriyetinde önemli görevler üstlendi; Eğitim Bakanı olduğu dönemde kültür alanındaki programını hayata geçirmek için gerekli kadroları yetiştirmeyi hedefledi. Fıtrat’ın en tanınmış eseri Münazara’dır. Bu eserde o zamanki Buhara’nın durumunu ortaya koydu; âhundluk ve müderrislik gibi ilmî makamların liyakat esasına göre değil, dalkavuklukla elde edildiğini, ulemanın asıl gelirini rüşvet alarak
sağladığını, fakat bunun nasıl “yasal” kılıflara büründüğünü ve aslında suç olan rüşvetin paylaşılarak nasıl organize hâle geldiğini göstermeye çalıştı. 

Yorumlar
  • 0 Yorum