XIX. Yüzyıl Türk Edebiyatı Deneme Sınavı Sorusu #870093

1861 yılında Hersekli Ârif Hikmet Bey’in Laleli Çukurçeşme’deki evinde buluşmaya başlayan ve her salı düzenli bir şekilde devam eden ve bir seneye yakın süre bu edebiyat toplantılarını sürdüren şairlerin “encümen-i şuara”sı dikkate alındığında seçeneklerden hangisi söylenebilir? 


Her oturumda değişmek üzere mutlaka bir encümen reisi seçilmesi esas kılınmıştır. 

Şiirinin niteliğinden ziyade yaşça ve konumca kendini kabul ettirmiş insanların katılabildiği toplantılar halindedir. 

Güvenlik ya da gizlilik gibi kaygılar nedeniyle davetsiz misafirlerin bu toplantılara katılmalarına izin verilmemektedir. 

Her toplantıda bulunmaya çalışan müdavimleri olmakla beraber merak ettiği için gelenler de vardır. 

Encümen-i şuaralar bir dernek oturumu ciddiyetinde toplanırlardı.


Yanıt Açıklaması:

1861 yılı baharında -muhtemelen Mayıs, Haziran gibi- Hersekli Ârif Hikmet Bey’in Laleli Çukurçeşme’deki evinde buluşmaya başlayan ve her salı muntazaman devamla bir seneye yakın müddet bu edebiyat toplantılarını sürdüren şairlerin “encümen-i şuara”sını bu defa bir has isim sayacağız.
Encümen-i şuaralar bir dernek oturumu ciddiyetinde toplanmazlar. Şüphesiz ki, her toplantıda bulunmaya çalışan müdavimleri vardır; lakin belki bir o kadar da davet edildiği yahut merak ettiği için bir iki sefer katılıp arkasını getirmeyen isimler çıkacaktır. Bu sebeple, bazı kaynaklarda, encümenin asli müdavimlerinden olmayan isimlerin de anıldığına sıkça rastlanması garipsenmemeli.

Yorumlar
  • 0 Yorum