XIX. Yüzyıl Türk Edebiyatı Deneme Sınavı Sorusu #870126

Seçeneklerden hangisi Encümen-i Şuara mensuplarını bir araya getiren nedenlerden biri değildir? 


Bağımsız şairlerin kendini ispat edebilme ve kabul ettirmede güçlük çekmeleri

Encümen mensuplarının çeşitli gerekçelerle Rumeli'ye olan bağları

Şairlerin aynı meslekte, aynı büroda veya aynı amir idaresinde çalışmaları

Encümen mensuplarının aynı devlet büyüklerinin himayesinde olmaları

Encümen mensuplarının aynı tarikat ya da dergaha mensup olmaları


Yanıt Açıklaması:

1. Encümen-i Şuara müdavimlerinin birbirlerini tanımalarına sebep olan ilk vesile, hemen hemen hepsinin de soy, doğum yahut memuriyet gibi  ebeplerle Rumeli’ye olan bağlarıdır.
2. Şairlerin aynı meslekte, aynı büroda veya aynı amir idaresinde çalışmaları sebebiyle kurulmuş dostlukları encümenden önce başlayıp sonra da yıllarca sürmüştür.
3. İtikadi kıymetleri de encümen şairlerini birbirine yaklaştıran önemli etkenlerdendir.
4. Encümen mensuplarının aşağı yukarı hepsi de aynı konakların müdavimidir ve aynı devlet büyüklerinin himayesinde yaşarlar. Gerçi, ne konaklar eski hiyerarşinin azametini taşır ne de rical-i devlet, şaire geleneğin gözüyle bakar; ama değişip çağa ayak uydurarak da olsa, şair-devlet adamı münasebetinin sürdüğü fark edilir.                                                              5. Encümen şairleri, mensubu oldukları tarikatlerin dergâh ve tekkelerinde rastlaşmış, tanışmış ve ahbap olmuşlardır. Devrin edipleri, tekkelerdeki mistik havayı teneffüsle kalmaz; dinî, fikrî, edebî, hatta siyasi konularda tartışma ve ?tekkenin meşrebi müsaitse? içki meclislerine katılma imkânını da bulurlar.
6. Encümen müdavimlerinin sıkça uğradıkları kahvehane ve meyhaneler aynıdır. Yeni tanıştıkları şairleri de beraberlerinde buralara getirdikleri için, Encümen-i Şuara’nın parça parça önce bu umumi yerlerde toplandıklarını söylemek mümkün.

Yorumlar
  • 0 Yorum