XIX. Yüzyıl Türk Edebiyatı Deneme Sınavı Sorusu #892474

Aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı hanedanına mensup, divan sahibi tek kadın şair olan Adile Sultan ile ilgili özelliklerden biridir?


Nakşibendi tarikatından Bâlâ Tekkesi Şeyhi Ali Efendi’ye bağlanmıştır.

Âşık Ömer’in şiirlerinin kendi şiirinden üstün olduğunu söylemiştir.

Divanında Mevlana ve Mevlevilikle ilgili 6 kasideye yer vermiştir.

Mısralarında Hz. Muhammet soyundan geldiğini dile getirmiştir.

Divan şiirindeki nazım şekillerinden neredeyse hepsiyle şiir söylemiştir.


Yanıt Açıklaması:

Otuzuncu Osmanlı padişahı II. Mahmut’un kızı olarak 29 Mayıs 1826’da İstanbul’da doğan Adile Sultan, Osmanlı hanedanında divan sahibi tek kadın şairdir. Hayatta tanıklık ettiği birçok yakınının ölümü Adile Sultan’ın dinî ve psikolojik dünyası üzerinde etkili olmuştur. Nakşibendi tarikatından Bâlâ Tekkesi Şeyhi Ali Efendi’ye bağlanmış, şiirlerinde dinî ve tasavvufi duygularını güçlü bir şekilde ifade etmiştir.

XIX. yüzyıl kadın şairlerinden Şeref Hanım, yer yer şiire kabiliyeti olmadığını, Âşık Ömer’in şiirlerinin bile kendi şiirinden üstün olduğunu söylemiştir. Divanında Mevlana ve Mevlevilikle ilgili 6 kaside ve Kerbelâ mersiyesi niteliğinde 8 kasideye yer vererek samimi bir Mevlevi ve Bektaşî olduğunu göstermiştir. Divanında toplam 677 manzume bulunmaktadır. Divanındaki manzumeler arasında 255 gazelden sonra kıta nazım şekliyle yazdığı 122 tarih manzumesi dikkat çekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum