XIX. Yüzyıl Türk Edebiyatı Deneme Sınavı Sorusu #872002

Aşağıdakilerden hangisi Keçecizade İzzet Molla’nın ‘’Mihnetkeşan’’ adlı mesnevisindeki anlatım tekniklerinden biri değildir?


Eserde genel olarak gerçek olaylar ve tiplemeler yer almasına karşın zaman zaman olağanüstü olay ve varlıklara da yer verilmiştir.

Olay örgüsüne uygun olarak kasie, rubai gibi nazım biçimleriyle yazılmış mersiye, şitaiyye gibi şiir örnekleriyle konuya akıcılık kazandırmıştır.

Eser, klasik tahkiye geleneğini gerçek anlamda bir dönüşüme uğratarak Batı kaynaklı anlatı türlerine yapılmış ilk ciddi hazırlık olarak kabul edilir.

Başka şairlerden de alıntılar yapmış olan sanatçı, eserde şehname vezni diye adlandırılan fe’ûlün fe’ûlün fe’ûlün fe’ûl kalıbını kullanmıştır.

Farsça manzum yazışmaları, İstanbul’dan gelen mektupları, gezintileri, yerel tipleri, diyalogları anlatım teknikleriyle şiirleştirir.


Yanıt Açıklaması:

Eser, tür itibarıyla bir sergüzeştnamedir. Güncel detayları klasik kültür birikimiyle harmanlayan İzzet Molla, mesnevi boyunca metni hareketlendiren çok sayıda anlatım tekniğine başvurur. Dostluk kurduğu bir şairle yaptığı Farsça manzum yazışmaları, İstanbul’dan gelen mektupları, yerel tipleri, çıktığı kısa seyahatleri ve daha pek çok reel ayrıntıyı; göndermeler, alıntılar, diyaloglar, iç ses konuşmaları vb. anlatım teknikleriyle şiirleştirir. Klasik tahkiye geleneğini gerçek anlamda bir dönüşüme uğratan Mihnetkeşan, Anadolu Türk ediplerinin bir süre sonra tanışacağı Batı kaynaklı anlatı türlerine yapılmış ilk ciddi hazırlık kabul edilebilir. Mihnetkeşan’da 109’u başka şairlerden alıntı olmak üzere 4166 beyit ve 6 tahmis ben-di bulunur. Eser aruzun, Şehname vezni diye bilinen fe‘ûlün fe‘ûlün fe‘ûlün fe‘ûl kalıbıyla yazılmıştır. Olay örgüsüne uygun olarak kaside, kıta, tahmis, rubai gibi farklı nazım şekilleriyle yazılmış mersiye, şitaiye ve kudumiyye gibi şiir örnekleriyle konuya akıcılık kazandırılmıştır. Bu yönüyle Mihnetkeşan, benzer mesnevilerde rastlanmayan ölçüde değişik nazım şekilleri içerir.

Yorumlar
  • 0 Yorum