XVIII. Yüzyıl Türk Edebiyatı Deneme Sınavı Sorusu #561486

Aşağıdakilerden hangisi Şeyh Galip'in üslubunu en iyi açıklamaktadır?


Şeyh Galip şiir ve şair üzerine düşünen ancak bu düşüncelerini çeşitli vesilelerle ifade etmeyen bir şairdir.

Şiir aynı Nabî’nin beyitlerindeki gibi Farsça bir manzume şeklinde olup zincirleme tamlamalarla dolu olmalıdır.

Şair yeni anlam ve hayalleri anlatabilmek için birtakım yeni kelimeler ve bu kelimelerin de içinde yer aldığı yeni tamlamalar bulmalıdır.

Şeyh Galip farklı üsluplardan beslenerek kendi kişisel üslubunu oluşturmuştur.

Şeyh Galip Hoca Neşet'ten çok etkilenmiş ve onun uslubünü benimsemiştir. 


Yanıt Açıklaması:

Şiirlerinde Ruhî-i Bağdadî ile Nevizade’den bahsetmesi ve Koca Ragıp Paşa’nın Münşeat’ından söz etmesi, onun bu şairleri de okuduğunu göstermektedir. Bütün bu isimler ve onların kişisel üsluplarındaki farklılıklar, Şeyh Galip’in üslup özellikleri hakkında da fikir vermektedir.
Fuzulî’nin âşıkane, Bakî’nin rindane, Nabî’nin hikemî ve Nedim’in mahallî-folklorik söyleyişle öne çıktığı bilinen bir gerçektir. Bu gerçekten hareketle Galip’in bütün bu farklı üsluplardan beslenerek kendi kişisel üslubunu oluşturduğunu, dolayısıyla bu üsluplardan izler
taşıdığını, Nefî’den başlayarak XVII ve XVIII. asır şairlerinin hemen hepsini farklı düzeylerde ve farklı yönleriyle etkileyen Sebk-i Hindî’yi ise onun en büyük temsilcilerinden biri sayılacak kadar çok yansıttığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Divanında yer yer karşılaştığımız üslup bakımından farklılıklar gösteren şiirleri, ondaki bu üslup çeşitliliğini, daha doğrusu üslubundaki zenginliği ortaya koymaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum