Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1158590

Yargıtay ile ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Yargıtay daireleri arasındaki ilişki görev ilişkisidir.

Yargıtayın idari birimleri ise, Yayın Kurulu, Tasnif Kurulu, Yayın İşleri Müdürlüğü, Sağlık müdürlüğü ile Eğitim ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Yüksek Disiplin Kurulu ve Yönetim Kuruludur.

Yargıtayda 11 ceza dairesi ve 13 hukuk dairesi olmak üzere toplam 24 daire vardır.

Yargıtay, adlî yargı alanında ilk derece mahkemelerinin vermiş oldukları kararların hukuka uygunluk denetimine ilişkin görevini “Yargıtay Hukuk ve Ceza Daireleri” ile “Hukuk ve Ceza Genel Kurulları” aracılığı ile gerçekleştirir.

Yargıtay daireleri arasındaki iş bölümü karar tasarısı Yargıtay Başkanlar Kurulu tarafından onaylanır.


Yanıt Açıklaması:

Yargıtay daireleri arasındaki ilişki teknik anlamda bir görev ilişkisi olmayıp, bir “işbölümü (iş dağılımı)” ilişkisidir. Yargıtayın idari birimleri, Yayın Kurulu, Tasnif Kurulu, Yayın İşleri Müdürlüğü, Sağlık müdürlüğü ile Eğitim ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Bilgi
İşlem Merkezi Müdürlüğüdür. Yüksek disiplin kurulu ve yönetim kurulu yargıtayın karar organları arasındadır. 2797 sayılı Kanun’un Yargıtayda on iki hukuk, on iki ceza dairesi olmak üzere toplam 24 daire vardır. Özel kanunlarda başkaca hüküm bulunmadığı takdirde, dairelerin arasındaki iş bölümü karar tasarısı Yargıtay Kanunu, m. 14 uyarınca tespit edilmiş esaslara göre, Yargıtay Başkanlar Kurulu tarafından hazırlanır. Hazırlanan işbölümü karar tasarısı, toplantı tarihinden yedi gün önce ilân edilmek kaydıyla Büyük Genel Kurulun onayına sunulur. Büyük Genel Kurul, işbölümü karar tasarısını aynen onaylayabileceği gibi üye tam sayısının en az üçte birinin teklifi üzerine değiştirerek de onaylayabilir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum